Feltételesen szabadlábra helyezték František Borbélyt, a Sýkora-banda főnökét

František Borbély

A Nagyszombati Járási Bíróság jóváhagyta a František Borbély által benyújtott kérvényt, és feltételesen szabadlábra helyezte őt.

A pozsonyi Sýkora-bűnbanda utolsó három, még életben lévő főnökének egyike hétéves börtönbüntetését tölti a gerencséri büntetés-végrehajtási intézetben, Nagyszombat mellet. Itt került sor a szerdai tárgyalásra is. Az ügyész három napon belül fellebbezhet a döntés ellen.

Borbély a büntetése háromnegyedét ülte le eddig. A bíró az esetében hat éves próbaidőt és három éves pártfogó felügyeletet rendelt el, amely idő alatt Borbélynak rendszeresen jelentkeznie kell a párfogó felügyelőjénél. Engedély nélkül nem hagyhatja el Szlovákia területét, és elektromos karperecet kell majd hordania.

A feltételes szabadlábra helyezést elrendelő bíró figyelembe vette az elítélt jó magaviseletét, pozitív értékelését, illetve azt is, hogy a fogva tartása idején áthelyezték őt a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe. Borbély továbbá ígéretet tett, hogy szabadon bocsátása után állást keres. A kérelmét azzal indokolta, hogy gondoskodni akar a családjáról. Korábbi tetteit megbánta.

Az ügyész szerint az előírt feltételek teljesítése ellenére nincs garancia arra, hogy az elítélt valóban rendes életvitelt fog folytatni. Rámutatott, hogy Borbély nem először került összetűzésbe a törvénnyel. Amennyiben az ügyész három napon belül fellebbez a döntés ellen, a kérvényt a Nagyszombati Kerületi Bíróság fogja elbírálni.

Az elítélt januárban kérvényezte a bíróságtól a feltételes szabadlábra helyezését. Borbélyt 2015-ben hét évre ítélte a Pozsony II Járásbíróság, miután vádalkut kötött az ügyésszel. A maffiafőnök ellen egy Mercedes G típusú személyautó felrobbantása ügyében emeltek vádat. Utóbbi a pozsonyi Piťo-bűnbanda egyik tagja, Miroslav „Floxňa” Abrahám tulajdonában volt. Az autórobbantásra 2009 júniusában került sor.

Borbély annak a négy főnöknek az egyike, akik Miroslav Sýkora halála után vették át a róla elnevezett bűnbanda irányítását. Bűntársa volt Róbert „Kýbel” Lališ és Ladislav Bališa is. Mindkettejüket elítélték, Lališ életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?