A tél a tervezés és felkészülés időszaka a kertben!

szerszám

Télen a szabadban nem lehet kertészkedni, a kertészek a tervezgetéssel és a tavaszi előkészületekkel foglalkoznak.

A szerszámok többsége élezésre vár: a kicsorbult ásót, kapát, lapátot ilyenkor ki lehet kalapálni, meg lehet reszelgetni. Enyhébb napokon – mint ahogyan az az idei telet eddig jellemezte – kimerészkedhetünk a kertbe, permetezhetünk, fákat metszhetünk, csicsókát, pórét szedhetünk, és az eltárolt zöldségeinket is ellenőrizzük.

Némelyik zöldségféle bírja a fagyos időt, és akár egész télen is kint maradhat. Azonban enyhe napokon ezekből is szedjünk kisebb mennyiséget, mert ellenkező esetben várni kell addig, amíg elmúlik a fagy. Ilyen pl. a torma, a póréhagyma, a kelbimbó, a feketegyökér.

* A csicsókagumók októbertől folyamatosan szedhetők, fagymentes napokon a tél folyamán is.

* A póréhagyma nyári fajtáit a fagyok előtt fel kellett szedni, a hosszú tenyészidejű fajták azonban most is kint lehetnek, és szedhetők.

* A fagyok után a bimbóskel még ízletesebb a mondás szerint. Enyhébb télen az áttelelő fajták kinn maradhatnak, s akár a hó alól is szüretelhetünk róluk.

* A mángold a házfal mellett, egy kis árnyékban elviseli a kisebb mínuszokat.

Fucsek Margit kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?