A héten mutatják be A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot a Tháliában

Befejeződött a Kassai Thália Színház felújítása

A héten mutatják be a kassai Thália Színházban az 50., jubileumi évad harmadik premierjét, A Noszty fiú esete Tóth Marival című Mikszáth Kálmán-adaptációt. A darab rendezőgárdája hétfőn tartott sajtótájékoztatót.

Forgács Miklós, a színház dramaturgja a feldolgozott regényt ismertetve elmondta: egy társadalmi és erkölcsi problémákat is feszegető szerelmi történtről van szó. A mű főhőse egy pénztelen dzsentri, aki végül házassági csalásra adja a fejét. Elcsábít egy fiatal lányt, aki a családjával együtt milliomosként tért haza Amerikából. „A szerelem és a pénz mellett az is fontos szerepet játszik a regényben, hogyan állunk hozzá az olyan fogalmakhoz, mint a becsület, a tisztelet vagy a tisztesség” – fejtette ki Forgács, aki szerint a történet párhuzamba állítható a jelenünkkel is.

A mű az arisztokrácia hanyatlásának és a polgárság megerősödésének korában játszódik. 1908-ban jelent meg, két évvel a szerző halála előtt. „A szereplők nagy korszakváltásokat éltek meg, nem tudták, mi a jó és mi a rossz. Száz évvel később mi már könnyen ítélkezünk arról, ki cselekedett helyesen. Azt akarjuk, hogy jusson a nézők eszébe: a mi korunkban sem láthatjuk világosan és tisztán, hogy mi történik körülöttünk” – mondta el a darabról Forgács.

A színdarabot László Sándor rendezte, aki másodszor dolgozott együtt a kassai színházzal. A regényt a vajdasági Gyarmati Kata adaptálta színpadra.

A darabban szinte a teljes társulat szerepet kapott. A 17 alakot 15 színész formálja meg. Noszty Ferit Nádasdi Péter alakítja. Tóth Mari szerepében Rab Henriettát láthatja a közönség. Utóbbi a TASR hírügynökségnek elmondta: úgy véli, Tóth Mariéhoz hasonló problémákkal küzdenek azok a fiatalok is, akik külföldre mennek dolgozni, de egy idő után hazavágynak. Ha gazdag emberként térnek vissza, nem tudhatják, hogy igazán szeretik-e őket, vagy csak a pénzük miatt.

A premierre csütörtökön, február 20-án, 19 órától kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?