Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

Zuzana Čaputová
München |

Szlovák államfő először szólalt fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Čaputová megragadta az alkalmat, hogy a politikai vezetők felelősségéről beszéljen a jogállamiság kérdésében.

„Európa ereje abban rejlik, hogy összeköt minket a szabadság, a demokrácia és a kölcsönös tisztelet védelmének szükségéről szóló belső meggyőződés. Hogy hiszünk a tisztesség szabályaiban. Az egyéniben és a politikaiban is. Közösen felismerjük, hogy a jogállam és alapelveinek tisztelete érinthetetlen, és annak is kell maradnia. Csak így lehet olyan Európánk, amely teljeskörűen megvéd” – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Ő az első szlovák államfő, aki részt vett ezen az eseményen.

Beszédében kiemelte, hogy olyan régióból érkezett, ahol jelenleg a lakosoknak jobb, mint eddig bármikor. „Ez azoknak a reformoknak az eredménye, amelyeket az utóbbi 30 évben véghezvittünk” – jelentette ki az államfő. Hozzátette, egyre gyakrabban hallja azt a kérdést, hogy a régió egyes államai az életszínvonal növekedésével, miért veszítenek a demokrácia strandardjaiból.

„Miért tudjuk védeni a gazdaságunkat, és miért nem tudjuk ugyanekkora hévvel védeni az értékeinket?”

– tette fel a kérdést Čaputová.

Szerinte ez azzal függhet össze, hogy az elmúlt 30 évben inkább technikai kérdésként tekintettünk a demokráciára. „Mintha elfelejtettük volna, hogy a demokrácia leginkább a szabadság eszméjéről, az igazságról, a toleranciáról és a szolidaritásról szól, amelyeket a jogállam védelmez – véli az államfő. – Az értékek államainak közössége vagyunk, amelynek ereje az értékek védelmének megértésétől és érvényesítésétől függ, valamint attól, tudunk-e ezek szerint eljárni a mindennapokban.” Mint mondja, ezeket az értékeket erős jogállamiság nélkül nem tudjuk megvédeni, ehhez azonban erős intézményekre, öntudatos polgárokra és felelősségteljes politikai vezetőkre van szükség. Szerinte ennek a felelősségnek három szintje van. Az első a szabályok formális beállítása: jó törvények elfogadása, amelyek garantálják az igazságosságot.

„A működő bíróságoknak két pilléren kell állniuk: egyik a függetlenség, másik a személyi felelősség. Ezeknek ki kell egészíteniük egymást, nem szabad egymás kárára válniuk”

– magyarázta Čaputová beszédében.

A politikai vezetők felelősségének második szintje a személyi vagy a morális. A jogállamiság védelme az államfő szerint megkívánja, hogy a vezetők ellen tudjanak állni a hatalom csábításának, és ezt a szabályok iránti tisztelet megerősítésével helyettesítsék.

A harmadik szint, amely az államfő számára a legfontosabb, a társadalmi. „A politikai vezetők felelőssége nem félni világos állásfoglalást adni a szélsőséges és radikális megnyilvánulásokra. Képesnek kell lenni kiállni a kisebbségekért, védeni és szolidaritást vállalni mindenkivel szemben, akiket ma a szélsőségesek támadnak. Nem megosztani. Összekötni” – mondta az elnök. Hozzátette, a környezetvédelemmel kapcsolatos tettekhez hasonlóan, a jogállamisággal összefüggő cselekedetek eredményei is a következő generációt érintik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?