SOROZATDARÁLÓ: Elmerülés a bullshit birodalmában

SOROZATDARÁLÓ: Elmerülés a bullshit birodalmában

A trash tévéműsorok már nem csak a kereskedelmi tévék felségterületei: a streaming szolgáltatók is elindultak ebbe az irányba. A Gwyneth Paltrow életmódkísérletei a legjobb példa.

A streaming szolgáltatók nem csak egymás megveszekedett konkurensei, nekik az is ott szerepel a céljaik között, hogy idővel teljesen feleslegessé tegyék a hagyományos tévécsatornákat. Ehhez azonban nem elég filmeket, dokumentumfilmeket és sorozatokat gyártani, szükség van olyan műfajokra is, amelyeket még mindig elsősorban a tévékhez kötünk. Így fordulhatott elő, hogy tavaly már sztárokkal teli tehetségkutató is látható volt a Netflixen, és egyre több talkshow közül válogathatunk náluk. A választékból az életmód magazinműsor sem maradhatott ki, ráadásul a műfajon belül egy meglehetősen furcsa hibridet készített a Netflix, ami a felszínen ugyan próbálja magát komolyan vehető életmódműsorként bemutatni, valójában azonban a trash kategóriájába tartozik, ugyanis annyi benne a szándékos csúsztatás és mismásolás, hogy az már fájdalmas, ráadásul igazából az egész egy óriási, nem is bújtatott reklámja Gwyneth Paltrow életmód-brandjének, a Goopnak.

Paltrow több színésznőkollégájához (Kate Hudson, Jessica Alba…) hasonlóan ma már nem annyira a szakmájából, inkább influenszerkedésből él, és az elmúlt években teli volt a sajtó az interneten aranyáron árult, teljességgel haszontalan és értelmetlen termékeivel, mint például a nagy visszhangot kapó vaginaillatú gyertya.

A hatrészes Gwyneth Paltrow életmódkísérletei azonban szerencsére nem próbál semmilyen terméket direktben ránk sózni, ez azonban nem jelenti azt, hogy az egész ne lenne egy szégyentelen image-film, ami arra hivatott, hogy egy életmódmárka hitelességét támassza alá. Mert mi történik benne? Minden adásban meghívnak néhány szakértőt, akivel a Goop központjában beszélgetnek szégyentelenül egymásnak benyalós stílusban, és olyan témákat járnak körbe, mint a hallucinogén anyagokkal való terápia (!), az energiagyógyítás (!!) vagy a médiumok beszélgetése a halottakkal (!!!). Ez természetesen nemcsak egy talkshow, a fő témául szolgáló módszereket egytől egyig kipróbálják a Goop szuperlelkes, és mindenre nyitott alkalmazottai, akik minden marhaságot azonnal elhisznek, és minden terápia működik náluk. Kap egy epizódot Gwyneth mániája, a tisztítókúrák világa is, mert a színésznő valami rejtélyes oknál fogva nem bízik a mája működésében, és egy bizarr szekvenciában a saját vérét injekciózzák az arcába, mert ez szerinte természetes, ezért sokkal jobb, mint a plasztikai sebészek cuccai.

Érzékelhető, hogy a Netflix vagy/és Gwyneth jogászai alaposan szétcincálták a részeket, mert nagyon vigyáznak azzal, hogy egy-egy módszer kapcsán nehogy megnevezzék, mit gyógyít pontosan, megelőzvén ezzel sok jövőbeni pereskedést. Ettől persze a Gwyneth Paltrow életmódkísérletei egy szégyentelen önreklám és sarlatánkodás a javából, ahol még az egy-két értelmes megszólaló – azért az is akad benne – is elvész a sok baromság közepette. Sose nyomd fullba a kretént!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?