Sakk-matt(ovič) a magyar képviseletnek

Bugár Béla

Igor Matovičnak nagy szerepe van abban, hogy nem valósult meg a magyar érdekeket képviselő pártok együttműködése.

A Híd kizárta a Smerrel való együttműködést a választások után és egyértelműen kijelentette, hogy Igor Matoviccsal sem kíván együttműködni. A Híd képviselői ugyanis jól emlékeznek arra, hogy tíz évvel ezelőtt, Iveta Radičová kormányában, a Híd koalíciós partnereként éppen az OĽaNO akadályozta meg a kettős állampolgárságról szóló törvény rendezését. Igor Matovič volt az, aki a parlamentben azt kiabálta: Hol van Slota, csak ő tudja megállítani a magyarokat. Igor Matovič volt az, aki ünneplőbe öltözött és az MKP ünnepi kongresszusán felajánlotta a segítségét. Hogy ez mit is jelent konkrétan, jól láthattuk a mai sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy a szlovákiai magyaroknak nem jelképekre van szüksége, hanem jó kórházakra és jó iskolákra. Akkor, amikor a Híd által kidolgozott és beterjesztett nemzetiségi oktatásra vonatkozó törvény támogatásával ezt a gyakorlatban is bizonyíthatta volna, ezt nem tette meg. Nem szavazta meg a nemzetiségi oktatásra vonatkozó törvényünket. A kisebbségi nyelvhasználati törvényből Igor Matovič miatt kellett kivenni a hivatali kétnyelvűség biztosításáról szóló részt és miatta kellett kitolni a 15%-os arány érvényességét. A koalíciós egyezséget a parlamentben verte szét. Kisebbségi kérdésekben a kormány belső ellenzéke volt.

Szomorú látni, hogy válnak az MKÖ szavazói Igor Matovic játékszerévé. Szomorú volt látni, hogy az MKÖ képviselői nem álltak ki a választási párt programjában prioritásként kezelt állampolgársági törvény rendezése mellett, meg sem próbálták megmagyarázni, mit jelent a szlovákiai magyarok és egyéb nemzeti kisebbségek számára az alkotmány előszavában szereplő mondat. Szomorú volt látni, hogy nem álltak ki a közösségünk számára fontos kérdések mellett.

Sajnos, a korábbi forgatókönyv megismétlődött. Akkor Richard Sulíknak statisztáltak az MKÖ képviselői, most Igor Matovičnak.  

A választási kampány mámorában senki sem emlékszik Igor Matovič korábbi kijelentéséire? Bárdos Gyula, Berényi József, Csáky Pál hallgat. Azt szeretnék, ha megismétlődne a négy évvel korábbi forgatókönyv, amikor több mint százezer magyar szavazat veszett el annak köszönhetően, hogy Igor Matovič 250 ezer hazugságokat tartalmazó szórólappal árasztotta el Dél-Szlovákiát?

Mi viszont jól emlékszünk arra, hogy ócsárolta a komáromi egyetemet és hogyan harcolt a kisebbségi nyelvhasználati törvény ellen. Burkolt magyarizációról beszélt, s ezzel ellenünk hergelte a szlovák közvéleményt. Most magyart hergel magyar ellen, ha engedjük.

Bugár Béla, a Híd elnöke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?