22 projekt a szlovák–magyar határ menti régió fejlesztésére

Nagykövesd
Kassa |

A Kisprojekt Alap 1,2 millió euróval támogatja azt a 22 pályázatot, mely a szlovák–magyar határ menti térségben élő lakosok életszínvonalát javítja. Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország program keretében kötött szerződéseket a sikeres pályázók a hét elején írták alá a Kassa Megyei Önkormányzat épületében. 

A hírekről Anna Terezková, a megyei hivatal szóvivője tájékoztatta lapunkat. Elmondása szerint a második felhívás első körében összesen nyolc, természetre és kultúrára vonatkozó 14 határon átnyúló együttműködést támogató projekt kapott támogatást.

A támogatásnak köszönhetően a tőketerebesi járásbeli Nagykövesden egy tanösvényt hoznak létre, a Kassa-vidéki járásbeli Péderen sátrakat, padokat, egy kültéri konyhát és egy olyan területet is megvásárolnak, amely a helyi alapiskola és óvoda számára ad majd helyet a kulturális rendezvények lebonyolítására. Tizsitén (Čižatice) a helyi turistainfrastruktúrát egészítik ki új mellékhelyiségekkel, játszóterekkel, padokkal és kamerarendszerrel. Az alapból lehívandó összegből a határ menti Miglécnémeti (Milhosť) és Tornyosnémeti települések különféle sport- és kulturális rendezvényeket szerveznek.

„Olyan szervezetek is támogatást kapnak, akik különféle nemzetközi konferenciákat, nyári iskolákat és egyéb gyakorlati feladatokat szerveznek. A kiszáradt folyómedrek feltöltéséhez szükséges projektdokumentációkra is pénzt kaptak a szervezetek, akik a határon átnyúló kapcsolatok révén a szomszédos térségben bevált módszerekből is inspirálódhatnak, de ugyancsak támogatásban részesül a szlovák és magyar kisvállalkozók szakmai rendezvénye is, mely a közös együttműködésüket erősítiˮ – tudatta lapunkkal a szóvivő.

Rastislav Trnka megyeelnök állításai szerint a Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás Interreg V-A Szlovákia– Magyarország 2014–2020 programja keretében egy-egy pályázó 20 és 50 ezer euró közötti támogatást kaphat. „A szóban forgó alap keretében a projekt során összesen 5,3 millió eurót osztunk szétˮ – zárta Trnka. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?