Lipšic a Threema-kommunikációra támaszkodott a záróbeszédében

Daniel Lipšic
Bazin |

Daniel Lipšic, a Markíza TV jogi képviselője a televíziós váltók ügyében folytatott tárgyaláson mondott záróbeszédében többször is idézett Marián Kočner vádlott Threema-üzeneteiből. Azt, hogy az üzenetek eredetiek, az ügyvéd szerint az Europol szakértői is megerősítették a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben.

Lipšic felolvasta Kočner és a volt államtitkár, Monika Jankovská kommunikációját is. Előbbi szerinte a befolyása alatt tartotta Zuzana Maruniaková bírónőt, aki az egyik váltót korábban, a civil eljárás keretében Kočnernak tulajdonította. Lipšic kiemelte azt az üzenetet, amelyben Kočner azt kérdezi Jankovskától, hogy Maruniaková rendben van-e. Utóbbi azt válaszolja, hogy egy kicsit megijedt. Erre a vádlott úgy reagál, hogy tegye, amit kell, „különben úgy végzi, mint Kuciak.” Ezt az üzenetet állítólag aznap küldte, amikor a rendőrség megtalálta az újságíró holttestét.

A Markíza jogi képviselője a Kočner és Andrej Šabík ügyvéd közötti kommunikációt is felolvasta. Utóbbit a vádlott azzal bízta meg, hogy derítse ki, mikor készültek a váltókkal kapcsolatos közjegyzői okiratok. Lipšic szerint ez önmagában bizonyítja, hogy hamisítás történt, mivel a papír vegyi elemzésével csak két évre visszamenőleg állapítható meg egy okirat kiállításának dátuma. Ezt megerősítette egy amerikai szekértő, Gerald Laporte is.

Lipšic végkövetkeztetései csak abban különböztek Ján Šanta ügyész konklúzióitól, hogy előbbi szerint Kočner volt az egész csalás „mozgatórugója” és rendezője, így őt nagyobb felelősség terheli.

A Speciális Büntetőbíróság szenátusa szerdán lezárta a bizonyítási eljárást a váltóhamisítási ügyben. Az ügyész Kočner és Rusko vádlottak számára 20 év börtönbüntetés kiszabását javasolta.

A vád szerint Kočner és Rusko, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett.

Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol Ruskot a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?