Vasárnapi asztal

császármáj

Téli húsos leves, ízletes csirkecombok, császármáj, tojásmuffin, rózsafánk

Érdekes
leves

Téli húsos leves

Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, só, frissen őrölt bors, 0,5 dl olaj, 1 fej hagyma, 1-2 babérlevél, 10 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 10 dkg cékla, fél csokor petrezselyemzöld, fél csokor metélőhagyma.

A megtisztított húst felkockázzuk, majd megsózzuk és megborsozzuk. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a húskockákat. Kivesszük aztán félretesszük őket.

A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát a babérlevéllel, majd hozzáadjuk a megtisztított, csíkokra vágott zöldségeket. Megpirítjuk őket, utána felöntjük 8 dl vízzel, és puhára főzzük.

Megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, aztán a finomra vágott zöldfűszerekkel meghintve tálaljuk.

Érdekes
csirkecomb

Ízletes csirkecombok

Hozzávalók: 6 egész csirkecomb (szárny vagy mell is lehet vegyesen), 5 ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 púpozott ek. só, 1 tk. majoránna, 1 kk. őrölt bors, 3 gerezd apróra vágott fokhagyma (vagy 1 tk. fokhagymapor), 20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is, vagy vegyesen), 2 vöröshagyma, 40 dkg tejföl, 1 + 3 evőkanál olaj.

Az egész csirkecombokat (alsó + felső) kétfelé vágjuk. A liszthez mélyebb tálban hozzákeverjük a sót, pirospaprikát, borsot, majoránnát és fokhagymát. Megforgatjuk benne a húsdarabokat, aztán az 1 ek. olajjal kikent tepsibe egymás mellé rakjuk őket. A megmaradt lisztet rájuk öntjük.

A megtisztított hagymát vékonyra szeleteljük, és a tetejére szórjuk (elhagyható). A tejfölt és a 3 evőkanál olajat összevegyítve a húsra öntjük. Alufóliával letakarjuk, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Utána levesszük a fóliát, a húst megszórjuk reszelt sajttal, és 170 fokosra átállított sütőben még kb. 30 percig folytatjuk a sütést.

Érdekes
csaszarmaj

Császármáj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 25 dkg bacon szalonna, mustár, frissen őrölt bors, majoránna.

A megtisztított, megmosott, leszárított egész csirkemájakat kettévágjuk. Meghintjük frissen őrölt borssal és majoránnával, vékonyan megkenjük mustárral, majd becsavarjuk 1-1 szelet baconszalonnába. A batyukat tűzálló tálban sorban egymás mellé rakosgatjuk. (Zsiradékot nem teszünk alájuk, elég ami majd a szalonnából kisül.)

Előmelegített sütőben 180-200 C-fokon addig sütjük, míg a szalonna kívül ropogós nem lesz, a máj azonban belül puha maradjon.

Félidőben egyszer megfordítjuk a májat, hogy az alján lévő szalonna is megpiruljon.

Tipp: Krumplipürével a legfinomabb, de zöldséges rizzsel vagy salátával is adható.

Érdekes
dsfs

Tojásmuffin

Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg apróra vágott húsos szalonna (vagy sonka), 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. reszelt hagyma, 2 ek. apró kockára vágott kaliforniai paprika (lehet borsó is), ½ dl tej, 1 kk. ételkeményítő, só, bors, 1 ek. olívaolaj.

A szalonnát, hagymát, paprikát, sajtot rétegesen beletesszük a kiolajozott muffinformákba. A tojásokat felverjük a tejjel s az ételkeményítővel (pl. Gustin), sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az alapanyagokra, és 180 fokra előmelegített sütőben (kb. 20 perc alatt) pirosra sütjük.

Érdekes
fánk

Rózsafánk

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 3 tojás, 4 ek. porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 ek. tejföl, csipet só, olaj a sütéshez, lekvár, porcukor a díszítéshez.

Tálban is elkészíthetjük, de az eredeti recept szerint a lisztet gyúródeszkára borítjuk, közepébe mélyedést vájunk, beleütjük a tojásokat, és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk. Utána különböző nagyságú pogácsaszaggatókkal kiszaggatjuk (legjobb négyféle, ha több, még szebb lesz). A lapokat nagyság szerint egymásra rakjuk, közepüket megnyomjuk, a fánkok széleit derelyevágóval bevagdaljuk. Forró olajban, fordítva sütjük őket.

Amikor kisültek, közepükbe lekvárt (vagy egy szem meggykompótot) teszünk, és meghintjük őket porcukorral.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?