Lakásfelújítás télen?

barkács

Akik úgy gondolnák, hogy otthonunk felújítása csak tavasztól őszig lehetséges, nagyot tévednek! Számos olyan feladat van, melyet télen is elvégezhetünk, ráadásul ilyenkor még árengedményre is számíthatunk.

Burkolás

Hideg- és melegburkolás egyaránt végezhető télen. Tehát semmi akadálya annak, hogy a csempét és járólapot újra, sőt a szanitereket is divatosabbakra cseréljük – mindössze hosszabb száradási időkkel kell számolni. A ragasztók használata miatt fontos a rendszeres szellőztetés, és gondoskodjunk arról is, hogy a szoba hőmérséklete ne menjen 10-12 fok alá. Laminált parketta esetén fontos, hogy legalább egy napig akklimatizálódjanak az alapanyagok a burkolásra szánt helyiség hőmérsékletéhez.

Gipszkartonozás

Ha leválasztanánk egy helyiséget a nappaliból, beépített polcokra vagy gardróbra van szükségünk, használjunk gipszkartont. Minimális por keletkezése mellett remekül és gyorsan rögzíthető, így bármikor belevághatunk akár válaszfal felhúzásába is. Gipszkarton segítségével akár egyetlen nap alatt is látványosan átalakíthatjuk otthonunk képét.

Szerelési munkák

A vezetékek behúzása, a konnektorok, lámpatestek és kapcsolók cseréje sem szezonális feladat. Nagy vésésekbe és falbontásokba azonban ne kezdjünk télen, hiszen ezek nagy porral járnak, így állandó szellőztetésre van szükség.

Beépített bútorok

A bútorok összeszerelése nem igényel szellőztetést vagy száradási időt, így akár a teljes bútorunkat is lecserélhetjük a konyhában vagy a nappaliban. De ha ezt nem tervezzük is, egy-két új polcot, kisebb szekrényt elhelyezhetünk a lakásban.

Ha télen lakásfestésbe kezdenénk...

A falfestést általában a tavaszra-nyárra időzítjük, de megtörténhet, hogy lakásvásárlás, költözés vagy valami más miatt télen kell elvégezni. Semmi gond, meg lehet csinálni, csupán oda kell figyelnünk pár dologra.

1 Megfelelő hőmérséklet

Amikor tartósan hideg van, az üres ingatlan falai is hidegek, márpedig a falfestéshez, festékfajtától függően, 20–30 fokos hőmérsékletnek kell lennie a lakásban. Nem mindegy, hogy családi házról vagy olyan társasházról/panellakásról van-e szó, amelyet körbefűtenek a szomszédok. De a kihűlt falakat itt is, ott is elő kell készíteni, ezért már a festés előtti egy-másfél hónapban meg kell kezdeni az intenzív fűtést.

Okos tipp: Ne használjunk hősugárzót, mert vizet termel, és a lecsapódó párával később meggyűlhet a bajunk.

2 Hosszabb száradási idő

A száradás során komoly ellenség a pára, ezért szellőztessünk sokat, óránként 15-20 percet, természetesen az időjárás figyelembevételével. Ha csapadékos, nedves idő van, félóránként két perc is elegendő. A szellőzést és száradást ventilátorokkal tudjuk gyorsítani.

3 Minőségi anyagok

Érdemes jó minőségű, egy rétegben is kiválóan fedő és gyorsan száradó festéket választani. A száradási idő is megnövekszik télen: a festéken megjelölt 2-3 órát nyugodtan megduplázhatjuk. A glett kötési ideje télen-nyáron ugyanannyi, azonban figyeljünk az anyagok felhasználási útmutatóira. A doboz 40–60 perces nyitva tartása után már ne használjuk a glettet, mert visszaázhat, így nem köt majd megfelelően. A mélyalapozásról se feledkezzünk meg festés előtt.

Okos tipp: A munkák során a beltéri festékeket, diszperziós anyagokat fénytől védett, hűvös helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet nem esik 5 fok alá.

4 A bútorok és a fal közötti távolság

A szekrényeket, nagyobb bútorokat tavaszig ne toljuk a frissen festett falhoz: hagyjunk 15-20 cm távolságot a gombásodás megelőzésére. Lényeges, hogy a mélyebb rétegek is tudjanak szellőzni, mert különben lehet, hogy penészfoltokat találunk a falon, s ezt később már nehéz lesz orvosolni.

Divatos festési technikák

Oldschool hatás, modernben: Kicsit tapétaszerű, kicsit a régi falak egyenetlen hatását idézi, de nagyon jól mutat ez a különleges technika, amelyhez még csak drága kiegészítőkre sem lesz szükség. Egyszerűen fessük le a falat az általunk választott színnel, majd egy hagyományos seprű fejét kicsit szétlapítva húzzunk rá határozott, egyenes vonalakat. Mivel a csíkok mentén a fal eredeti színe fog előtűnni, érdemes először fehérrel átkenni a felületet, és csak utána használni ezt a technikát.

2 Játékos pöttyök: Egy előre kivágott sablonnal percek alatt felkenhetők a falra. Csodaszép gyerekszoba varázsolható a segítségükkel, s hálóba vagy akár fürdőszobába is jó választás lehet, ha a fehér falra ragyogó, metálos színű pöttyöket viszünk fel.

3 Ombre: Ha kis méretű szobát szeretnénk színesre festeni, érdemes elgondolkodni ezen a technikán (amikor a falszín világosból sötétebb árnyalatba megy át), mert így a helyiség tágasabbnak, levegősebbnek hat majd. A titok, hogy felülről lefelé haladva három vízszintes sávot vigyünk fel, s mindegyiknek a felfestése után adjunk egy újabb adag színezőt az alapszínhez; így egyre erősebbek lesznek az árnyalatok. A sávok elkészítése után nedves ecsettel mossuk össze a festéket, szintén felülről lefelé haladva.

4 Rusztikus: Ha ódon, kicsit rusztikus, kopottas hatást szeretnénk elérni, fessük le a falat egy rétegben egy bizonyos színnel, majd teljes száradása után vigyünk fel rá egy másik árnyalatot, amely a falat uralni fogja. Mielőtt a festés teljesen megszáradna, nyomkodjuk át összegyűrt újságpapírral, így az első rétegben felvitt festék átüt majd bizonyos helyeken.

5 Csillogó: A diszkrét csillogáshoz elegendő egy adag, hobbiboltokban kapható glittert keverni a falfestékbe; minél több csillogó pontot szeretnénk, annál több csillámporra lesz szükségünk. Gondoljuk át, hogy mekkora felületen, milyen színű festékben milyen színű csillámokat akarunk, és az sem árt, ha megfelelő fényforrásról is gondoskodunk, mert a glitterek megvilágítva ragyognak a legszebben.

FÉ., Forrás: player, hobbi és barkács

A teljes cikk a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?