Itt az ideje a hűtő és a fagyasztó tisztításának!

haz

A hűtőszekrény és a fagyasztó a leggyakrabban használt, nélkülözhetetlen konyhai készülékek közé tartozik. Tiszta és higiénikus állapotban tartásuk egészségi szempontból alapvető, de tartós működésükhöz is elengedhetetlen.

A szagok, a penész és a kellemetlen meglepetések elkerülése végett évente legalább kétszer célszerű teljes tisztítást, havonta pedig rutintisztítást végezni. A fagyasztógépet rendszeresen le kell olvasztani.

A külső felület fémrészei zsíroldóval tisztíthatók, beépített hűtőszekrény esetében azonban a gyártó külső burkolatra vonatkozó ajánlásait kell követni.

A különböző polcok alapos megtisztításához használjunk szódabikarbónás vagy ecetes meleg vizet. Célszerű kerülni az olyan tisztítószereket, amelyek az élelmiszerekre káros anyagokat bocsáthatnak ki, ha pedig mégis ezek használata mellett döntünk, olyat válasszunk, amely nem dörzsölő hatású, és nem habzik, mert az megnehezíti a leöblítést.

A hűtő időszakos tisztításának menete

1 Ürítse ki teljesen a hűtőszekrényt, dobja ki a romlott vagy lejárt élelmiszereket, a megfelelő állapotúakat pedig tegye hűtőtáskába, hogy a tisztítás befejezéséig ne olvadjanak ki.

2 Távolítsa el a kivehető részeket, szerelje ki a polcokat és a kiegészítőket, hogy a sarkokhoz is hozzáférhessen. Mossa el a kivehető részeket mosogatószeres vízzel; a belső felületeket ecetes vagy szódabikarbónás vízzel célszerű lemosni.

3 A lecsöpögő víz felfogására és felitatására tegyen törülközőt a hűtőszekrény aljához.

4 Helyezze vissza a lemosott és megszárított darabokat.

5 Fordítson különös figyelmet a tömítésekre: mossa le és szárítsa meg őket alaposan, s hogy puhák maradjanak, cseppentsen rájuk néhány csepp olajat.

A fagyasztó időszakos tisztítása

1 Ürítse ki teljesen a készüléket, a tisztítás idejére tegye az élelmiszereket hűtőtáskába a megfelelő hőmérséklet megőrzése végett. A jég leolvadását gyorsíthatja az ajtó néhány perces nyitva tartása.

2 Kis műanyag lapát segítségével távolítsa el a nagyobb jégdarabokat (kést vagy acélszerszámot ne használjon erre a célra).

3 Töltsön meg egy permetezőtartályt egyenlő arányban meleg vízzel és ecettel, permetezze be a belső falakat s a stabil alsó részt, majd pedig törölje át szivaccsal. Szükség esetén ismételje meg a műveletet.

4 Alaposan szárítsa meg az oldalfalakat. A fagyasztott élelmiszerek visszatétele előtt ellenőrizze, hogy a fagyasztógép hőmérséklete ismét elérte-e a –18 °C-ot.

Okos tippek

  • Ügyeljen arra, hogy a csomagolóanyagok és az élelmiszerek ne érintkezzenek közvetlenül a hűtőszekrény falával. Ne terhelje túl a tárolólapokat, tegye az élelmiszereket a rekeszekbe a hideg levegő megfelelő eloszlása végett.
  • Ne hagyja fedetlenül az élelmiszereket a polcokon, és tartsa áttekinthető rendben őket lejárati idejük szerint, hogy minden elfogyjon, mielőtt megromlana.
  • A kellemetlen szagok elkerülésére tegyen a hűtőszekrénybe néhány evőkanál szódabikarbónát tartalmazó csészét vagy ecetbe mártott pamutdarabot.

Hosszabb utazás előtt

Ellenőrizze, hogy nincs-e a hűtőszekrényben olyan élelmiszer, amely megromolhat, dobja ki a nyitva lévő dobozok tartalmát, és tisztítsa ki a hűtőszekrényt s a fagyasztógépet.

A hűtőszekrényben ne hagyjon húst, halat vagy zöldséget, mert váratlan áramszünet is bekövetkezhet. Ha a lakást hosszabb időre üresen hagyja, hűtőjét teljesen ürítse ki, és hagyja nyitva az ajtaját; hagyja kikapcsolt és tiszta állapotban a penész- és szagképződés elkerülése végett.

A teljes cikk a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?