Vita az Isztambuli Egyezményről

Peter Pellegrini
Pozsony |

A kormány felhatalmazást kért az államfőtől az Isztambuli Egyezmény aláírásának visszavonására. Zuzana Čaputová köztársasági elnök azonban azt javasolta, forduljanak inkább az Alkotmánybírósághoz.

A három legfőbb közjogi méltóság, a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová, a miniszterelnök Peter Pellegini (Smer) és Andrej Danko (SNS) házelnök a családon belüli erőszak felszámolását célzó nemzetközi egyezményről tárgyalt.

A találkozó után Pellegrini elmondta, a kormány felhatalmazást kér az államfőtől arra, hogy visszavonhassák az ország aláírását a dokumentumról. Ha ezt Čaputová megtagadja, akkor a kormány leállítja az egyezmény ratifikálásának folyamatát. Pellegrini hangsúlyozta, elejét szeretné venni annak, hogy az Isztambuli Egyezmény témáján egyes politikai pártok élősködjenek. A miniszterelnök kiemelte, a nemzetközi megállapodás jelenleg Szlovákiában nem hatályos.

A találkozó után Čaputová a sajtó képviselői előtt arra emlékeztetett, a parlament még nem tárgyalta meg az Isztambuli Egyezmény tartalmát, ezért a kérdésben nem lép semmit.

„Nincs arra semmilyen sürgős ok, hogy ezzel a kérdéssel három héttel a parlamenti választás előtt foglalkozzunk” – mondta.

Kiemelte, az egyezmény jelenleg semmilyen formában nem része a hazai jogrendszernek. Čaputová azt javasolta Pellegrininek, a kormány az ügyben forduljon az Alkotmánybírósághoz, így a testület dönthetne arról, hogy a dokumentum összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem.

Kapcsolódó cikkünk

A témában végül Danko is sajtótájékoztatót tartott. A házelnök szerint az Isztambuli Egyezmény tartalma alkotmányellenes. A dokumentum szerinte bevezetné a társadalmi nem fogalmát és az LMBTközösség tagjainak olyan jogokat adna, amelyekkel ma nem rendelkeznek. Korábban azonban mi is arról írtunk, hogy ez csupán az egyezmény egy lehetséges értelmezése. Danko továbbá bírálta Čaputovát, amiért az Alkotmánybíróság bevonását javasolta, a házelnök szerint ugyanis nemzetközi szerződésről van szó.

„Csak az időt akarja húzni, egy új liberális kormányra vár” – mondta az államfőről.

Ugyancsak kritizálta Marian Kotlebát, az ĽSNS vezetőjét és további egyesületeket, amelyek szerinte visszaélnek az isztambuli szerződés témájával. Ma a fővárosi Szabadság téren a nemzetközi egyezmény ellen demonstrációt tartanak. A megmozduláson a radikális nézeteket terjesztő Marián Kuffa pap, de a szélsőjobboldali ĽSNS tagjai is jelezték a részvételüket. Az esemény szervezői azonban arra kérik a tüntetőket, hogy pártjelvények nélkül, csak egy rózsafüzérrel a kezükben demonstráljanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?