Milák: Megjavítható a világcsúcsom

Milák Kristóf

Cseh László 2015-ös sikere után tavaly ismét úszó lett Magyarország legjobb férfi sportolója. Milák Kristóf 200 méter pillangón elért világcsúcsával (és vb-címével) magasra tette a mércét a 19 éves budapesti sportoló. A tinikre jellemzően vagány, olykor mégis lámpalázasnak tűnő Milákkal a Magyar Nemzeti Színházban megrendezett Év sportolója-gála után beszélgettünk, éjfél előtt nem sokkal.
 

Milyen érzés Magyarország legjobb sportolójának lenni?
A tavalyi év legkiemelkedőbb sportolója lettem, aminek nagyon örülök. Nagy megtiszteltetés ez, egy gyönyörű szép rendezvényen átvenni ezt az elismerést. Minden egyes jelölt, sportoló megérdemli a gratulációt, hatalmas teljesítmény áll mindenki mögött. Mindannyiuknak sok sikert kívánok az olimpiai felkészülésre.

Hányszor pörgött le lelki szemei előtt az a bizonyos kvangdzsui úszás, amikor 1:50,73-mal megdöntötte az amerikai Michael Phelps addigi világcsúcsát (1:51,51)?
Őszintén megvallom, nem igazán foglalkozok már azzal a 200 méteres pillangóval. Szeretnék arra összpontosítani, ami előttem áll, az Európa-bajnokság, az országos bajnokság és az olimpia. Szeretnék előrenézni, semmint hátra. Majd amikor eljön az ideje, összegzem azt, mit is értem el addig. Olimpiai ciklusokban érdemes gondolkodni, és így is gondolkodom.

A csapatsportokban gyakori, hogy az első gólért, pályára lépésért, mesterhármasért stb. be kell fizetni egy kisebb összeget a csapatkasszába. Az úszóválogatottban is létezik ilyesmi? Mennyi a taksa a világcsúcsért?
Az egyéni sportágakban ez nem jellemző, csapatoknál sokkal könnyebb megoldani. Nekem is megvannak a magam szertartásai. Ha valamilyen nagyobb eredményt értem el a nyáron, akkor… Inkább nem mondom el.

Máshogy néznek önre a riválisok a csúcsdöntés óta?
Szerintem igen, és joggal. Én vagyok elöl, akit most el kell kapniuk. Mondanám azt, hogy nekem ehhez fel kell nőnöm, de én már készen állok annak elviselésére, hogy adott esetben én leszek egy számban a legjobb. Fel szeretnék készülni a legváratlanabb esetekre is, ha bármi történne, akkor is szeretném magamból a lehető legtöbbet kihozni azon a napon. Szeretnék ilyenkor is mindenki által elfogadott eredménnyel hazatérni.

Ezek szerint nagy teher rekorderként és világbajnokként versenyezni?
Igyekszem nem foglalkozni ezekkel a dolgokkal, hogy mi teher és mi nem az, a lényeges dolgokra figyelek: a saját mentális és fizikai állapotomra, és izgatottan várom az olimpiát.

A vb óta előfordult már akár edzésen, akár versenyen, hogy megközelítette, esetleg túl is szárnyalta az időeredményét?
(Hosszas gondolkodás után) Előfordulnak olyan szériák edzésen, amikor kimondottan közel vagyok hozzá. Ilyenkor a közelgő verseny miatt visszaveszünk a tréningekből, ami a mennyiséget illeti, az intenzitást viszont fokozzuk. Előfordult olyan, hogy megúsztam ezt az időt, egyszer-kétszer, nem sokszor. Tudtam, hogy ha edzésen jól megy, akkor a verseny is jól fog menni.

Lehet még tovább javítani a világcsúcsidőn?
Mindenféleképpen tovább javítható az idő. Szeretném is megjavítani – valamikor majd biztosan. Ahhoz még sokkal többet kell beletenni, mint amit eddig beleraktam.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?