Matečná: Az állam stratégiai érdeke, hogy a tojástermelésben önellátó legyen

Gabriela Matečná

A ketreces tartásból származó tojások ellen irányuló fokozatosan növekedő társadalmi nyomás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben eltűnnek az üzletekből a hazai tojások. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter együttműködést kezdeményezett a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO) és a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének (ÚHS) képviselőivel. A cél, hogy Szlovákia továbbra is önellátó legyen a tojástermelésben, valamint hogy minőségi és biztonságos hazai tojásokat biztosítsanak a szlovákiai fogyasztók számára.

Mint azt a tárca vezetője elmondta, az állam stratégiai érdeke, hogy Szlovákia önellátó legyen egy olyan fontos élelmiszer esetében, mint a tojás. Szem előtt kell tartani, hogy a tojás szuperélelmiszer, ráadásul számos élelmiszernek a fontos hozzávalója. Az államnak ezért mindent meg kell tennie, hogy a hazai termelők, akik a külföldi termelőkkel ellentétben nem érintettek élelmiszerbotrányban, elegendő tojást tudjanak biztosítani a szlovákiai fogyasztók számára.

Matečná az ÚHS és a ZO SR képviselőivel együtt egy 2030-ig tartó megállapodást írt alá. Eszerint mindhárom fél együtt fog működni a hazai tojások bebiztosításában a szlovákiai fogyasztók számára. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) olyan pénzforrásokat fog keresni, amelyek lehetővé teszik a szlovákiai baromfitartók számára, hogy áttérhessenek a tojótyúkok ketreces tartásáról az almos- és többszintes tartásra, illetve szabadtartásra.

A hazai tojástermelők nyomás alatt vannak a külföldi láncok miatt. Azok az almos tartás reális lehetőségeinek feltérképezése nélkül már most kijelentették, hogy megszabadulnak a ketrectartásból származó tojásoktól, annak ellenére, hogy Szlovákiában a tojások 80%-a feljavított ketreces tartásból származik.

„Tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy a külföldi üzletláncokban a ketrectartásból származó tojások elutasítása visszafordíthatatlan. Azonban fontos kiemelni, hogy ennek nincs logikai megalapozása a tojók védelmét illetően, csupán ürügyként szolgál. A tojás minőségét és összetételét nem befolyásolja a baromfitartás típusa. Ez leginkább attól függ, milyen összetételű takarmányt fogyasztanak a tojótyúkok. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a teljesítmény, illetve a tojáshéj tisztántartásának szempontjából a feljavított ketrecek jelentik a legbiztonságosabb megoldást a tenyésztők számára“ - jegyezte meg Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke. Az Európai Unió célja 2030-ig átalakítani a ketreces tartást almos- és többszintes tartásra, illetve szabadtartásra.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség is hangsúlyozta a hazai tenyésztők jó hírnevét, minőségét, illetve a szigorú követelmények betartását. A Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke, Matrin Katriak szerint a szövetség tagjainak kiemelt érdeke, hogy minőségi áru kerüljön az üzletek polcaira.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?