Danko zuhanórepülése

Andrej Danko

Két évvel ezelőtt Andrej Danko házelnök az idei parlamenti választásra gondolva még a kormányfői posztra ácsingózott. Robert Fico utódja akart lenni. 

2017 augusztusában a Szlovák Nemzeti Párt elnöke politikai izmait mutogatva felmondta a koalíciós szerződést, miután már a partnerei is azt firtatták, vajon Peter Plavčan, az SNS embere, akkori oktatásügyi miniszter, miért a haverok ismeretlen cégeinek bankszámláit hizlalta az eredetileg tudományos kutatásokra szánt 300 milliónyi uniós forrással. Aztán rövid időn belül, kéz kezet most alapon elsimították az ügyet. Csak a tárcavezető távozott, a pénz maradt a kegyenceknél.

Négy éve a Szlovák Nemzeti Párt 8,64 százalékos támogatottsággal jutott be a parlamentbe, mostanság viszont az ötszázalékos küszöb közelébe csúszott le. A házelnök pedig többszörös botrányhős lett.

Andrej Dankót 2012 októberében Ján Slota javaslatára választották pártelnökké. Az új vezető nem folytatta elődje primitív magyarellenes megnyilvánulásait, ám miután pártja négy éve visszakerült a parlamentbe, és ő erős ember lett, Slotáék korrupt szellemét nem seprűzte ki. Hagyta, hogy bizalmasai – főleg a védelmi és az agrártárcánál – legalábbis gyanús ügyletekbe keveredjenek. Mindeközben saját szennyese is napvilágra került.

Egy illetékes bizottság tavaly megállapította, hogy plágium a házelnök kisdoktori értekezése. Ebben a kínos, látszólag már a szőnyeg alá söpört ügyben váratlanul most újra nyomozni kezdett a rendőrség. A házelnök egy ideig azt bizonygatta, hogy még Alena Zsuzsová nevét sem ismeri, mára viszont kiderült: telefonon sokszor flörtölt a legalább három bérgyilkosság hírhedt megszervezőjével, aki őt is behálózta, hogy majd zsarolhassa. 

A héten újabb botrány zúdult rá. Bebizonyosodott, hogy az SNS eperjesi kerületi elnöke szoros kapcsolatot épített ki a most zajló Kuciak-tárgyalás milliárdos fővádlottjával. Danko a szokásos mentegetőzés helyett most azonnal törölte őt a jelöltlistáról.

Pártelnökként nem szakított teljesen elődjének alkohollal átitatott hagyományaival sem. Tavaly saját bevallása szerint másnaposan hebegett az egyik kereskedelmi rádió vendégeként, a parlament legutóbbi ülésén pedig Igor Matovič és más képviselők szerint is ittasan vezette a tanácskozást. Az egyik ellenzéki képviselőt akarta megleckéztetni, mégis Zuzana Čaputovát bírálta, mert állítólag „védi kábítószeres barátait”. Nekiment Michal Trubannak, a PS elnökének, aki szerinte azért kopasz, hogy nem tudjanak tőle hajmintát venni, amely igazolná drogfüggőségét. 

Aztán néhány napja elnézést kért az elnök asszonytól, de más ügyben ismét bírálta. Danko gyakori vendége a TA3 politikai vitaműsorainak, ahol újabban bármit kérdeztek tőle, egyre csak azt bizonygatta, hogy személyesen ő meg a pártja mennyi jóval halmozta el a polgárokat, mennyire segítik a családokat, amiért joggal remélnek sok szavazatot. Egyelőre a közvélemény-kutatások nem igazolják az elvárásait. Feltehetően az SNS eddigi hívei közül nem is kevesen a korrupció felszámolását, továbbá a kisebbségek, főleg a romák és a melegek megregulázását, társadalmi rendteremtést ígérő Kotlebáékhoz pártoltak. Ennek a Smer vezetői sem örülnek, mert ha a Szlovák Nemzeti Párt újra kiesne a törvényhozásból, akkor a jelenlegi legerősebb kormánypártnak kevés esélye maradna a hatalom megőrzésére.

Ennél is biztosabb, hogy szertefoszlanak Andrej Danko kormányfői posztról szőtt álmai. Politikai földrengést egyik fejlemény sem okozna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?