Közepesre értékelték a magyar pártok mezőgazdasági programját

mezőgazdaság
Pozsony |

Az INESS gazdaságkutató intézet az adópolitika után értékelte a pártok mezőgazdasági politikáját is. Az új elemzésben a Híd hat, az MKÖ négy pontot kapott.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az INESS elemzőcsoport adópolitikai szempontból értékelte a legnagyobb pártok programját. Az elemzésben az MKÖ a második helyet szerezte meg, a maximálisan megszerezhető 10 pontból nyolcat kapott, a Híd pedig ötöt.
Az intézet a friss elemzésében már a pártok mezőgazdasági politikáját vizsgálta, ebben viszont a Híd teljesített jobban: hat pontot szerzett, míg az MKÖ négyet. Az első helyen ismét az SaS áll 9 ponttal, a liberális párt az előző felmérésekben is az élen végzett. Őket követi a Za ľudí, a Sme rodina és a PS/Spolu, egyaránt 7 ponttal. Érdekesség, hogy a Smer és az ĽSNS ismét 0 pontot kapott, mivel a két párt nem ismertette a programját.

tab

Problémás ágazat

Az INESS szakértői az elemzés első néhány bekezdésében a módszertani kérdéseket boncolgatták. Szerintük a szlovák mezőgazdaság jelenleg rengeteg megoldásra váró problémával küzd, ezek közé sorolják többek között az átláthatatlan földtulajdoni viszonyokat, a rosszul beállított állami dotációs rendszert, vagy a szlovákiai termékek gyenge piaci helyzetét. Az INESS elsősorban azokat a programokat értékelte pozitívan, amelyek nemcsak hogy figyelembe veszik az említett témaköröket, hanem konkrét megoldásokat, és átlátható finanszírozást ígérnek a programban.

Kérdéses módszertan?

Az INESS a Híddal kapcsolatban elsősorban az erdővédelmi programot emelte ki. Az elemzők pozitívan értékelték, hogy a párt világosan meg akarja határozni, mely erdők számítsanak természetvédelmi területnek, és melyeket használhassák fel gazdasági célokra. Előbbieket a környezetvédelmi, utóbbiakat pedig a földművelésügyi minisztérium kompetenciái közé sorolnák. További pozitívumként értékelték a vidékfejlesztési terveket (például a szarvasmarha- és juhtenyésztés erősítését), valamint a földrendezés megkezdését, azonban a párt nem részletezi bővebben, hogy ezt miből szeretnék finanszírozni. A Híd a jobb eredmény ellenére megkérdőjelezte az INESS intézet függetlenségét.

„A napokban nyilvánosságra hozott értékeléseket nézve egyáltalán nem alaptalan a kérdés, mennyire független az elemzéseket végző gazdaságkutató intézet, mennyire szakmai maga az elemzés, illetve mi alapján értékelték azokat a programokat, amelyek nem is léteznek”

– közölte lapunkkal Magdeme Klára, a párt szóvivője.

Hozzátette: nem létező programmal a második legjobb helyezést elérni valóban kiemelkedő teljesítmény.

„Ahogy már korábban is elmondtuk, a Híd programja nem a »független« elemzőknek, hanem a választóknak készült”

– vélekedett a szóvivő.

MKÖ: kevés konkrétum

Az INESS az MKÖ alacsonyabb pontszámát azzal magyarázza, hogy bár a párt helyesen határozta meg a mezőgazdaság alapvető problémáit, ám hiányoznak a konkrét megoldások. Példaként említik, hogy a párt az agrártámogatások igazságosabb szétosztása érdekében egy átlátható informatikai rendszer bevezetését javasolja, viszont nem tisztázzák a rendszer paramétereit, sem azt, hogy nyilvános lenne-e a rendszer. Az erdővédelem szorgalmazása esetében szintén hiányoznak a konkrét lépések. Az MKÖ mezőgazdasági programját koordináló Varga Péter lapunknak elmondta, hogy a mezőgazdasági politikával kapcsolatos fejezetnek létezik egy részletesebb, szakmai változata is, amelyben sokkal bővebben részletezik az egyes témaköröket.

„Úgy akartuk összeállítani a programot, hogy a választópolgárok számára jól befogadható legyen. Nem tettünk bonyolult elemzéseket a szövegbe, hiszen így a gazdák és a laikusok számára is könnyebben emészthető. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk szakmailag elég felkészültek, hiszen több javaslatunkat pozitívan értékelték az elemzők”

– magyarázta lapunknak Varga.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?