92. Oscar-gála: az 1917 lehet a befutó

oscar

Vasárnap 92. alkalommal díjazza legjobbjait az álomgyár. A legjobb film kategóriában az 1917, a férfi főszereplők között Joaquin Phoenix a nagy esélyes, de meglepetések is előfordulhatnak.

Kis túlzással már hagyomány, hogy a jelöltlista nyilvánosságra hozatalát hisztéria övezi, ez az idén sem volt másképp. Egyesek azt nehezményezték, hogy a jelöltek között túl kevés az afroamerikai, másoknak az nem tetszett, hogy a rendezők között nincsenek női jelöltek. A konkrétumok szintjén azonban ezúttal meglepően kevés kritika érte a listát, komolyabb visszhangot talán csak Willem Dafoe (A világítótorony), Adam Sandler (Csiszolatlan gyémánt) és Jennifer Lopez (A Wall Street pillangói) mellőzése váltott ki. 

Ez egyébként nem véletlen: az amerikai filmakadémia az elmúlt években egyre nyitottabbá vált a közönségkedvenc és kasszasiker filmek iránt, keresi az utat a filmrajongók szívéhez, és próbál reagálni a változó trendekre. Az Oscarra „gyúrtˮ, nehezen fogyasztható drámák helyett idén ezért láthatjuk a jelöltek között több kategóriában is a Jojo Nyuszit, a Ford vs Ferrarit vagy a Volt egyszer egy... Hollywoodot. A listákat böngészve az is bizakodásra ad okot, hogy idén semmiképp sem fog megtörténni a tavalyihoz hasonló túlkompenzálás, amikor az olyan közönségkedvenc filmek, mint a Bohém Rapszódia vagy a Fekete Párduc többszörös díjazásával már sikerült átesni a ló túloldalára.

Több kategóriának van egyértelmű esélyese, például óriási meglepetés lenne, ha Joker-alakításáért Joaquin Phoenix nem kapna szobrocskát, vagy ha nem az Élősködők nyerné a legjobb nemzetközi film-díjat. Az Élősködők egyébként speciális helyet foglal el az idei mezőnyben, ugyanis ez az első dél-koreai film, amelyet a legjobb nemzetközi film kategória mellett jelöltek a legjobb film díjára is. Erre a kettős jelölésre is volt már példa, a múlt évben is szerepelt a legjobb filmes mezőnyben egy nem angol nyelvű film, a mexikói Alfonso Cuarón Roma című alkotása.
Az egyértelmű esélyesek sorát folytathatjuk az animációs filmek kategóriájával. Abban a Toy Story 4 a legnagyobb esélyes, így borítékolható, hogy folytatódik a Disney 2012 óta tartó egyeduralma a kategóriában.

A rendezők versenye ellenben abszolút ötesélyes, és az is fokozza az érdeklődést, hogy Brad Pitt vajon megkapja-e első színészi Oscar-díját – sokan nem tudják, de Pitt eddig csak producerként nyert szobrot (2014-ben a 12 év rabszolgaságért). Ezúttal sem lesz könnyű dolga, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában félelmetes mezőny gyűlt össze, rajta kívül Tom Hanks, Anthony Hopkins, Al Pacino és Joe Pesci esélyes a díjra.
Az idei gálának sem lesz házigazdája, miután a tavalyi, műsorvezető nélküli formátum pozitív visszhangot kapott. A díjazás rendszerében sem történt változás, az egyetlen érdekesség, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriát átnevezték legjobb nemzetközi filmre. Magyar vagy szlovák résztvevőért ezúttal nem szurkolhatunk.

A legnagyobb reményekkel a Joker című film várhatja a díjátadót, miután 11 jelölést gyűjtött be. Todd Phillips szociodrámáját Az ír, az 1917 és a Volt egyszer egy... Hollywood követi 10 jelöléssel. 

Ezúttal is sztárok érkeznek majd a díjak átadására az egyes kategóriákban, köztük: Salma Hayek, Spike Lee, Utkarsh Ambudkar, Brie Larson, Ray Romano, Rebel Wilson, Mahershala Ali, Timothée Chalamet, Olivia Colman, James Corden, Penélope Cruz, Will Ferrell, Gal Gadot, Diane Keaton, Regina King, Shia LaBeouf, Julia Louis-Dreyfus, Rami Malek, Steve Martin, Lin-Manuel Miranda, Keanu Reeves, Sigourney Weaver és Kristen Wiig.
Az Oscar-gála keleti parti idő szerint 17.00-kor, közép-európai idő szerint vasárnapról hétfőre éjszaka, 2 órakor kezdődik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?