Csak a kampány végéig fogadhatnak el adományokat a pártok

választás 2020
Pozsony |

Csak a kampány végéig, azaz február 26-án, szerdán éjfélig fogadhatják a pénzadományokat a parlamenti választáson induló pártok. Az átlátható számlán lévő pénzt a pártok a választási eredmények közzétételétől számított 90 napig nem használhatják fel.

A belügyminisztérium figyelmeztet, hogy a pártok kötelesek gondoskodni arról, hogy a kampánycsend alatt, azaz 48 órával a választás előtt ne érkezzen pénz a számlára.

A választási törvény azt is szabályozza, hogy a pártok milyen módon fogadhatják el az adományokat. A támogatók kizárólag átutalással küldhetik a pénzt a transzparens számlára. Készpénzt nem tehetnek rá, és postai utalvánnyal sem küldhetik. Ellenkező esetben a pártnak 30 napon belül vissza kell fizetnie az összeget. Akkor is vissza kell adni az adományt, ha a számlakivonatból nem derül ki világosan, ki az adományozó.

A politikai szubjektumok a választási eredmények nyilvánosságra hozatala utáni 90 napon belül nem használhatják fel a megmaradt pénzeszközöket, és akkor sem, ha a kampányfinanszírozással kapcsolatos jogsértés miatt eljárás indul.

Ha azonban kifizetetlen számlája van a pártnak, a kampány befejeztével és az eredmények nyilvánosságra hozása után is megtérítheti őket a számlán lévő pénzből. „A tilalom csak a fel nem használt pénzeszközökre vonatkozik, a választással kapcsolatos be nem fizetett számlák kifizethetők a szavazás megkezdése előtt 48 órával, és a választás után is” – tájékoztatott a belügy.

Legkésőbb a választást követő 30. napon belül a politikai pártoknak be kell nyújtaniuk a belügyminisztériumnak a kampányköltségekről szóló jelentést papíron és elektronikus formában is. A minisztérium legkésőbb a választás napján, weboldalán teszi közzé a dokumentumokat.

A parlamenti választás február 29-én lesz, 25 politikai párt indul a szavazatokért. Adóval együtt legfeljebb hárommillió eurót költhet a kampányra minden párt. Ebben az összegben azok a költségek is benne vannak, amelyeket a párt propagációra költött a választást megelőző 180 napban, vagyis a 2019. május 9-től november 4-ig terjedő időszakban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?