Veszik a szlovák cégeket, mint a cukrot

Borulátó a szlovák cégek harmada
Pozsony |

Egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi vállalkozók részéről a szlovákiai cégek iránt. Tavaly 2765 szlovák cég került külföldi kézbe, 260-nal több, mint egy évvel korábban. A legtöbb felvásárlás mögött továbbra is csehországi és magyarországi vállalkozók állnak.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság közzétette legújabb toplistáját a külföldi tulajdonban levő szlovákiai cégekről.

„Továbbra is a szomszédos országok vállalkozói vezetnek. Az első helyen a csehek végeztek, akik tavaly 896 szlovák céget vettek át, míg a magyarországi vállalkozók 691 itteni cégre tették rá a kezüket”

– mondta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

A sorban a románok (116), az amerikaiak (112), a lengyelek (102), a bolgárok (83), a britek (75), az osztrákok (68), az ukránok (65) és az olaszok (64) következnek. Štěpánová lapunknak elmondta: a tulajdonosváltás nem azt jelzi, hogy ezek a cégek elköltöztek volna az adott országba, továbbra is Szlovákiában vannak bejegyezve és itt is vállalkoznak, csupán a szlovákiai tulajdonost váltotta le egy külföldi.

„A trend egyértelmű: egyre nagyobb az érdeklődés a szlovákiai cégek iránt, csak tavaly nagyjából tíz százalékkal nőtt az ilyen felvásárlások száma. Az egyes országok között azonban látványos különbségek vannak” – tette hozzá Štěpánová. Míg a román vállalkozók érdeklődése visszaesett, az Egyesült Államokból származók száma nagyot ugrott előre. A cseheket és a magyarokat azonban továbbra sincs esélyük lekörözni, ezek ugyanis toronymagasan vezetnek.

„A csehek elsősége nem meglepő, hiszen a cseh tulajdonban levő szlovákiai cégek jelentős része még Csehszlovákia széthullása előtt jött létre, és nem elhanyagolható a két nyelv közelsége sem. Magyarország legnagyobb előnye szintén a közelsége, és persze az, hogy Szlovákiában nagyszámú magyar kisebbség él, a határ menti övezetben így sok, magyar tulajdonban levő társaságot találunk”

– mondta Štěpánová.

(mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?