Gelle: „Rengeteg a hal a tokiói kajakos pályán”

Gelle

Gelle Pétert nemrég választották meg az Év kajakosának Szlovákiában. Pályafutása ötödik (2010, 2012, 2013, 2017) ilyen elismeréséről, és főként a tokiói olimpiára való kijutásáról, a japán fővárosban esetlegesen rá váró kihívásokról telefonon beszélgettünk a 35 éves, párkányi származású kajakossal, aki Sevillában edzőtáborozott.

2019-ben K1 1000 méteren negyedik lett a szegedi vb-n, Minszkben az Európai Játékokon pedig ötödik Botek Ádámmal K2 1000-en. Ezek után mennyire számított az Év kajakosa díjra?

Reméltem, hogy az első háromban benne lehetnék, nagyon örülök, hogy ezt a negyedik helyet ennyire megbecsülték. Mert egyesben más versenyezni, mint csapatban indulni, s talán ezt is számításba vették.

Ha még egyszer utoljára visszatekint a 2019-es évre, amikor kevéssel a vb előtt derült ki, hogy K2 helyett K1-ben kell indulnia, mert társa, Botek átült a négyesbe, pozitív vagy negatív az összkép?

A világbajnokságon elért negyedik hely miatt pozitív. Igaz, hogy nagyon mozgalmas év volt, sok-sok minden történt, de nekem sokat is adott így utólag visszanézve. Sokat fejlődtem fejben, megismertem több embert más oldaláról is, sokat is tanultam belőle. A legjobb a szegedi világbajnoki döntős futamra emlékeznem, amikor fejben is nagyon jól végigcsináltam a versenyt. Remélem, ez idén is hasonlóképp lesz, és nemcsak a középfutamokban tudok majd jól menni, mint eddig, hanem a döntőkben is meg tudom mutatni a kvalitásaimat.

Mikor lesz erre először lehetősége?

Ez a sevillai az idei első edzőtábor. Minél hamarabb vízre akartunk szállni, mert az olimpia is hamarabb lesz, mint a szokásos évi világversenyek, amelyeket augusztus végén szoktak rendezni. Most augusztus elejére kell csúcsformában lenni. De már mindjárt az első szlovákiai felmérésen jó passzban akarok lenni, hogy alátámaszthassam az olimpiai indulást. Az e heti ergométeres országos válogatón nem fogok indulni, mert picit bajlódok a hátammal, nem szeretnék megsérülni. Emellett ott több erő kell, mint technika, ami nem igazán fekszik nekem. Április közepén lesz az első válogató, azon szeretném megmutatni, hogy mennyit dolgoztunk a három-négy hónap alatt.

Hány válogatót tervez a szövetség? Mi alapján választják ki, hogy ki utazhat Tokióba az ön által megszerzett kvótával?

Nem tudok róla, hogy már meglenne a pontos kritériumrendszer. Szerintem az lenne a korrekt, hogy ha valaki meg akarná szerezni K1 1000-en az indulási jogot, akkor kétszer győzzön le. Négy éve, Rió előtt is így volt. A kvótaszerzőnek minimum az kijár, hogy ebben a versengésben legyen egy pluszpontja. Ha valaki le akarja győzni, akkor kétszer is meg kéne mutatnia, hogy képes rá. Ez velem szemben is korrekt lenne, és az ellenfelek számára is nem egy teljesen lehetetlen küldetés.

Tavaly ősszel többekkel együtt ön is elutazott Tokióba. Milyen tapasztalatokat gyűjtött a terepfelmérésen?

Nagyon hasznos volt az az út. Igaz, hogy sok gond volt a hajókkal, a lapátokkal, az ottaniak még nem voltak teljesen felkészülve a fogadásunkra. De jó, hogy megismerhettük a körülményeket. Amikor megérkeztünk, 35–36 fok volt, 70–75%-os volt a páratartalom, ami nagyon meglepett. Jóval nehezebb volt megszoknia ezt a testnek, mint vártam. Ha sikerül kijutni az olimpiára, akkor 10-11 nappal a verseny előtt terveztünk kimenni az edzőmmel, de az előbbi miatt ezt sokkal előbb, három héttel korábbra akarjuk hozni. Így tudnánk kemény edzéseket menni azokban a körülményekben, ami sokat segítene. 

Mennyire nyerte el a tetszését a pálya?

Kíváncsi vagyok, mit fognak vele kezdeni, mert nagyon sok volt ott a hal. Olyan volt, mintha egy halastóban eveztünk volna. Amikor meleg volt, nagyon sokat ugráltak a halak a vízben. Az egyik német kajakossal beszélgettünk róla, hogy ez szörnyű, valamit kezdeni kell vele. Mert ha nem is úsztak neki a hajónak, épp előtte ugráltak, ami nagyon megzavarja az ember koncentrációját, arra kezd el figyelni, hogy nehogy nekik menjen. De a párosoknak vagy a négyeseknek a K1-hez képest óriási a sebessége, a halaknak esélyük nincs elkerülni az ütközést a hajóval vagy a lapátokkal. Reméljük, hogy ezt valahogy megoldják. 

Azt lehet tudni, mi okozta ezt a túlzott halszaporulatot a pályán?

Úgy alakították ki a pályát, hogy jóformán elvágták az utat a tengerhez egy betonfallal. Valószínűleg a halak az építkezés folyamán ott ragadtak, és mivel nincs természetes ellenségük, rettentően túlszaporodtak. Többen is panaszkodtak erre, reméljük, megoldják a dolgot a szervezők.

A többi dolog rendben volt, az infrastruktúrával vagy bármi mással nem volt gond?

A szálloda nagyon közel van a pályához, és nem is volt nagy tumultus, dugók sem voltak. Sok építkezés még zajlott, de tökéletes utak vártak, ebből a szempontból biztos nem lesz gond. Az olimpiai falu sincs nagyon messze, az a 40 perc utazás még bőven belefér. Minszkben, az Európai Játékokon egy órát is utaztunk a pályára, és az sem volt gond. Tokióban a pályán minden adott, van hol pihenni, van hol étkezni. Amire figyelni kell, hogy minden helyiség klimatizált. Ahova lép az ember, ott légkondicionáló van, és óriásiak a hőmérsékleti különbségek. A kinti 40 fok helyett 25-re hűtik le a helyiségeket, ezen is gondolkodunk, hogyan elkerülni, hogy az első öt napban ne betegedjünk meg emiatt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?