Lubyová: Igyekeznek feldolgozni a tragédiát a nyitrai középiskola diákjai

l

Martina Lubyová oktatásügyi miniszter adta át a félévi bizonyítványt a nyitrai műszaki szakközépiskola diákjainak. „Ma átadtuk a bizonyítványt az összes szlovákiai diáknak, összesen több mint 693 ezer tanulónak az ország 3158 iskolájában, köztük több mint 60 ezer kiselsősnek” - mondta Lubyová.

A miniszter nem véletlenül választotta a nyitrai középiskolát. November 13-án ennek az iskolának néhány diákja is azon a buszon utazott, amelyik karambolozott Nyitra és Aranyosmarót (Zlaté Moravce) között, Malánta (Malanta) közelében. Ez az egyik legtragikusabb baleset az ország történetében, 12 halálos áldozatot követelt, köztük négy gyerek életét. Húsz ember megsérült. Az iskola kilenc tanulója utazott a buszon, négyen nem élték túl a balesetet. „Az iskola vezetésének és a pszichológusok munkájának köszönhetően lassan normalizálódik az élet az iskolában, megbirkóznak a helyzettel" - mondta a miniszter.

Ezt Dana Kročková, az iskola igazgatója is megerősítette, és hozzátette, a tanulmányi eredményeket nem befolyásolta a tragédia. „A baleset után körülbelül két hétig rendkívül nehéz időket éltünk, a tanítás sem úgy folyt, mint korábban. De még karácsony előtt újra elkezdtek iskolába járni azok a gyerekek is, akik azon a buszon utaztak. A baleset áldozatairól minden nap megemlékezünk” - mondta Kročková.

A miniszter az egyik diákkal is találkozott, aki szintén a buszon utazott és segített elsősegélyt nyújtani a sérülteknek. Kivitte egy osztálytársát a buszból, és egy másik osztálytársának is segített, aki eszméletét vesztette. „Először a kórházban találkoztam Alexszel. Később az iskola igazgatójával közösen sikerült olyan továbbtanulási lehetőséget találnunk neki, amiről álmodott. Február elejétől duális képzésre fog járni” - mondta Lubyová. A miniszter megerősítette, hogy a fiút, jelölik a Detský čin roka díjra, amellyel azokat a fiatalokat tüntetik ki, akik valami rendkívüli dolgot vittek véghez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?