Drogokról gyerekeknek, csalókról időseknek

Nagyszarva
Nagyszarva |

Korosztályra szabott felvilágosító előadást tart a dunaszerdahelyi rendőrség munkatársa a járás településein. A gyerekeket a biztonságos közlekedésre, az időseket a csalókra figyelmezteti.

Elsősorban a biztonságos közlekedésről, a drogproblémákról és a közbiztonsággal kapcsolatos kérdésekről szervez iskolai előadásokat Nagyszombat megye és a Csallóközi Népművelési Központ a dunaszerdahelyi járási rendőrséggel karöltve. 

Balogh Sabina, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság őrnagya már tíz éve járja a járás óvodáit, iskolái, hogy felvilágosító előadásokat tartson a gyerekeknek. A napokban Erika Sinovával, a népművelési központ munkatársával a hodosi és a nagyszarvai magyar tannyelvű alapiskolába látogattak el és tartottak előadást.

Biztonságos közlekedés 
Első körben a közlekedés biztonsága volt terítéken, a rendhagyó órán az óvodások és az alsó tagozatos diákok vettek részt. „Főleg a gyalogosok és a biciklisek szempontjából próbáljuk bemutatni a közlekedést, hiszen ők a legsérülékenyebbek” – magyarázta Balogh Sabina őrnagy. A gyerekek rendkívül élvezik a valódi rendőr interaktív beszámolóját, egymást túlkiabálva harsogják a válaszokat az őrnagy kérdéseire. A legkisebbek egy élénk színű sálat kapnak „Policia” felirattal, a harmadikosok és negyedikesek, pedig egy pexeso kirakójátékot. Meg is indul azonnal a reklamáció, hogy miért kivételeznek a kicsikkel. „A kicsik jobbak voltak, nektek pedig meg kell tanulnotok az útjelző táblák jelentését a kirakóból” – zárta le a vitát Balog Sabina.

Drogprobléma
Az előadás-sorozatot a 7., a 8., és a 9. osztályosok zárták. Velük a drogproblémát veszi át az őrnagy, a legális és illegális drogok mellett a drogfogyasztással kapcsolatos tapasztalatait, elrettentő történeteket oszt meg a diákokkal. „A nagyobbak eleinte visszahúzódóbbak, főleg az első találkozás alkalmával, de minél gyakrabban térünk vissza újabb előadásra, egyre nyitottabbak, és elmondják a tapasztalataikat, gondjaikat. Több olyan is van, aki nyilvánosan nem, de az előadás befejeztével utánam jön, hogy négyszemközt mondja el a gondját, kérjen tanácsot” – mesél tapasztalatairól a rendőrnő. A drogtéma mellett gyakran szólnak az előadások a zaklatásról, ezen belül is az iskolai zaklatásról. A fiatalok sokszor nem érzik, milyen traumákat tudnak az ilyen viselkedéssel okozni, amely érdekes módon sokkal elterjedtebb a lányoknál, mint a fiúknál. A középiskolákban pedig a büntetőjogról, a nők elleni erőszakról és az emberkereskedelemről tájékoztatják a fiatalokat.

Csalók, tolvajok
A diákok mellett az idősebbeknek is, főleg a nyugdíjasoknak tartanak megelőző előadásokat. Egyre szaporodnak és egyre körmönfontabb trükköket vetnek be a csalók és a tolvajok. „Az idősebbek alapmentalitásának része a jóhiszeműség, ráadásul más korban nőttek fel, ami nem hasonlítható a mostanihoz. Ezért próbáljuk rendszeresen figyelmeztetni őket a csalók leggyakoribb és legjellegzetesebb trükkjeire” – magyarázta Balogh őrnagy. Egyebek mellett arra hívják fel a figyelmüket, hogy a gáz- és a villanyóra-leolvasó soha nem kérhet készpénzt. Még mindig elterjedt az „unokázós” csalás, amikor idegen telefonálók pénzt kérnek a bajba jutott unoka számára. Ilyenkor azonnal kapcsolatba kell lépni az unokával vagy a legközelebbi családtagokkal. A lakásba, házba nem szabad idegent beengedni, ha már bent van, egy pillanatra se tévesszék szem elől. A bejárati ajtó kulcsát nem szabad a virágcserép vagy a lábtörlő alá rejteni, ha elmennek otthonról. A kapukulcsot soha nem szabad zsinóron lógatva belülről a kapun hagyni. A betörők, tolvajok nagyon jó helyzet- és emberismerők, tudják, ha az idős néni hátramegy a kertbe leveszöldséget szedni, nem zárja be az ajtót, és nekik ennyi elég is ahhoz, hogy átkutassák és rendszerint meg is találják a pénzt.

Az utóbbi években szerencsére ritkábban bukkannak fel csalók a Dunaszerdahelyi járásban, tavaly két ilyen esetet regisztráltak a járási rendőrségen. „Ez a szám valószínűleg valamivel magasabb a valóságban, mert az emberek nem szívesen jelentik be, ha becsapták őket, vagy szégyellik, hogy hiszékenyek voltak. De a tájékoztatás pozitív hatását már többször megtapasztaltuk, amikor akár a médiában, akár az említett előadásokon elhangzott információ hatására körültekintőbben reagáltak az idősebbek, és sikerült ismegelőzni, akár le is leplezni egy-egy csalót” – jegyezte meg az előadások margójára Balogh őrnagy.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?