Büntetőeljárás indult Ľuboš Blaha ellen

Ľuboš Blaha
Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója eljárást indított Ľuboš Blaha (Smer) parlamenti képviselő egyik bejegyzésével összefüggésben, szélsőséges bűncselekmények ügyében – hívta fel a figyelmet Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő a közösségi hálón csütörtökön.

A Blaha által decemberben megosztott fotón egy vörös csillag és egy sarló-kalapács is látható. Blaha a TASR hírügynökségnek küldött reakciójában kijelentette, hogy egy Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által hozott korábbi döntés feljogosítja őt ilyen jelképek használatára.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy büntetőeljárást indítottak, de konkrét személyt nem gyanúsítottak meg. A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árult el részleteket.

„Az EJEB korábban Vajnai magyar képviselő esetében olyan döntést hozott, mely szerint az ún. kommunista jelképek – például a vörös csillag – használatát senki sem titulálhatja automatikusan szélsőséges tettnek, mivel ezek a szimbólumok több jelentéssel bírnak, többféleképpen értelmezhetők”

– mutatott rá Blaha. Hozzátette: a szóban forgó jelképet a kommunista pártok is használják. A nyomozó eljárása szerinte sérti a szólásszabadságot, és az csupán a választási kampány része. Kihallgatásra egyelőre nem idézték be.

Dostál a közösségi hálón közzétette a nyomozó határozatának egy részét is. Eszerint szélsőséges anyagok terjesztésének bűncselekménye, valamint az alapvető szabadságjogok felszámolására irányuló mozgalmak iránti szimpátia kifejezésének bűncselekménye ügyében indult büntetőeljárás. Dostál szerint ez egy jó nap a szabadság és az emberi jogok barátai számára.

Az ominózus bejegyzést Blaha 2019. december 10-én osztotta meg. A mellékelt fotón a képviselő Robert Fico, a Smer elnöke mellett áll magasba emelt ököllel. A másik kezében egy ötágú vörös csillagot tart, melynek a közepében sarló-kalapács látható. A bejegyzés szerint a jelképet Ficótól kapta a születésnapjára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?