5 tipp, ha bálba hívnak

bál

Bárkivel előfordulhat, hogy farsang idején bálba hívják, ő pedig hirtelen nem tud mire hivatkozni, hogy nemet mondhasson. Íme néhány tipp azoknak, akiket hívnak a bálba, de ők inkább otthon olvasnák a Vasárnapot.

1. Mert Cicero azt mondta. Mindenki szeretné megérni az öregséget, de ha elérte, szidja” – írta a híres római szónok, Marcus Tullius Cicero. Ez az idézet, mondjuk, nem épp ehhez a témához tartozik, úgyhogy nézzünk is gyorsan egy másikat: „Eljövendő bajokról nem tudni hasznosabb, mint ismerni őket.” Ez már elég indok lehet arra, hogy a bált Ciceróra hivatkozva kihagyjuk. Ráadásul ha össze akarjuk zavarni az ellenséget, mondjuk úgy, hogy Kikeró.

2. Mások miatt, nem magamért. Nem szeretném, ha valamely felebarátom azért nem akarna bálba menni, mert megtudná, hogy én is megyek. Szeresd felebarátodat, mint magadat – így aztán inkább itthon maradok, hogy felebarátom felhőtlenül bálozhasson. Ilyen az önfeláldozó szórakozói attitűd (még jó, hogy nem léptünk bele).

3. Mert Soros. Szia, szia! Jössz bálba? Nem, köszi. Miért nem? Mert Soros. Hogyhogy Soros? Hát úgy, hogy Soros. De magyarázd el, hogy érted azt, hogy Soros? Úgy, ahogy hallod: Soros. Nem értem, mi ebben a Soros? Az, hogy Soros. És te ezért nem jössz bálba? Nem. Hát akkor miért? Mert Soros. Vagyis hogy… pontosabban... miért nem? Mert Soros. És nem fogod később sajnálni? Nem, mert Soros. Hogy lehet mindenre cinikusan ugyanezt válaszolni, ezen gondolkodtál már? Persze. Úgy, hogy Soros.

4. Mert összefogással ez is sikerülhet. Összefogok az asszonnyal, mert ő sem akar bálba menni, meg én sem. Külön-külön, gyengeségünkben talán még el is fogadnánk a meghívást talán, de így együtt, így sikerülni fog, hogy ne sikerüljön. Asszertívek leszünk, mint a huzat. Ez lesz az első közös sikerünk az utóbbi időben, és jövőre talán meg is ünnepeljük az első jubileumát azzal, hogy bálba akkor sem megyünk (hacsak nem döntünk másképp).

5. Mert ez fontos nekem. Fontos nekem az, hogy ne menjek el a bálba, ezért a bálba elmenni nem fogok. A meghívást köszönöm, értékelem, akik mégis mennek, azoknak jó szórakozást kívánok. De engem többet ne is hívjatok. A bíráknak le kell mondaniuk a társasági élet egy részéről, mondják a szaktekintéllyel rendelkező jogászok, hiszen egy társasági eseményen megnő a kompromittálódás lehetősége, ez pedig kontraproduktív lehet. Én nem akarok bíró lenni, sem kontraproduktív. Bálozni meg aztán végképp. Talán majd jövőre.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/5. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?