Farsangi fogások

v

Ínyencbabgulyás

Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 40 dkg tarkabab, 3 sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 petrezselyem, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, egy cikk zeller, 1 ek. pirospaprika, 1 tk. őrölt köménymag, néhány szem egész bors, só, őrölt bors, zsiradék + tejföl a tálaláshoz.

A babot éjszakára beáztatjuk. Másnap a felaprított hagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, megszórjuk köménymaggal, és kissé megpirítjuk. Amikor a húskockák kifehéredtek, hozzákeverjük a pirospaprikát, s felöntjük bő vízzel. Beletesszük a babérlevelet, egész borsot, sót ízlés szerint, aztán főni hagyjuk.

Másik lábasban félkeményre főzzük a babot, majd a víz leöntése után a húsos léhez adjuk. Amikor már kissé megpuhult a hús, hozzákeverjük a karikára vagy kockára vágott zöldségeket a petrezselyem kivételével és a fűszereket. Kis lángon főzzük, amíg minden meg nem puhul. Utána ha kell, fűszerezzük, végül beletesszük a petrezselymet, és egyet forralunk rajta.

Tipp: Tejföllel kínáljuk.

 

Marhasült vörösboros pecsenyelével

Hozzávalók – hús: 1,2 kg marhahátszín, tengeri só, őrölt bors, 2 ek. olívaolaj; pecsenyelé: 2 szál kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma, 2 kis fej lila hagyma, 4 paradicsom, 3,5 dl vörösbor, 1,2 l marhaalaplé.

A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben, forró olívaolajon minden oldalról aranybarnára pirítjuk. Az olajat aláöntve tepsire tesszük, s 200 fokra előmelegített sütőben (kb. egy óra alatt) megsütjük. Kivesszük, és lefedve hagyjuk kicsit pihenni.

A visszamaradt zsiradékot mély serpenyőbe öntjük, közepes lángon hozzáadjuk a kakukkfüvet, vékonyra vágott lila hagymát, hámozatlan fokhagymát és a paradicsomokat. 4-5 perces pirítás után felöntjük borral, és felforraljuk. Szétnyomkodjuk benne a paradicsomokat, aztán felöntjük az alaplével.

Addig forraljuk, míg a felére nem sűrűsödik, majd szűrőn átnyomjuk, végül pecsenyelé állagúra sűrítjük.

Tipp: A húst felszeletelve, pecsenyelével meglocsolva, tetszőleges körettel tálaljuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?