Kínából jelentik

ildi
Pozsony/Hszián |

Bár több száz kilométerre él a koronavírus gócpontjának tartott Vuhantól, Kínában ez relatíve kis távolságnak számít. Ha vissza akarna utazni Európába, igazolnia kellene, hogy előtte 10–12 napig önkéntes karanténban volt otthonában. Hizsnyai Tóth Ildikó műfordítóval beszélgettünk.

Hizsnyai Tóth Ildikó, a közép-kínai Senhszi tartomány székhelyén, Hsziánban tölti egyéves egyetemi megbízatását. „Január 17-én ért véget a szemeszter, ezután mindenkit figyelmeztettek, hogy jól vásároljunk be, ugyanis kezdődik a kínai újév, vagyis a Tavaszi Fesztivál” – mondta lapunk megkeresésére a Kínában tanító Hizsnyai. 

Hszián több mint 700 kilométerre fekszik a koronavírus gócpontjának számító Vuhan városától, amely egyben jelentős közlekedési csomópont is. „Január 21-én kaptam üzenetet, hogy rendeljünk maszkokat az internetről, 22-én pedig azt mondták, a helyzetre való tekintettel ne menjünk Vuhanba. De ekkor még nem lehetett tudni, miért” – emlékszik vissza a műfordító. Hozzátette, ő a vendégtanároknak kialakított szálláson lakik, és ennek a vezetőjétől értesül a történtekről. „Minden lakóközösségnek van egy megbízottja, a hatóságok velük közlik elsőként az információkat” – magyarázza Hizsnyai. Hozzáteszi, hogy ebben az időszakban a kínai újév kapcsán nagy a belföldi és a külföldi migráció, a maszkok viselete pedig a rossz levegőminőség miatt eleve megszokott. A fertőződéstől védő maszk azonban eltér a szokásostól, s Hizsnyai tudomása szerint Vuhanban már nemcsak kint, hanem bent is hordják. „Ha az emberek valahova bemennek, megmérik a testhőmérsékletüket, és bár maszkot viselnek, egyméteres távolságból beszélgetnek egymással” – mondja. 

Kapcsolódó cikkünk

Hizsnyai saját bevallása szerint már 5. napja van otthon, viszont ez nem függ össze a vírussal. Eredetileg is így tervezte, hogy nyugodtan dolgozhasson. S bár nem tervezett hazajönni, egyelőre nem biztos, hogy időben kezdetét veszi-e az egyetem következő szemesztere. „Mindenkit arra kérnek, maradjanak ott, ahol vannak. Lehet azonban utazni, országon belül is, de mindenhol ellenőriznek. Ha haza akarok menni Szlovákiába, akkor előtte 10–12 napos önkéntes karanténba kell vonulnom, de mivel már bizonyítottam, hogy öt napja nem voltam sehol, ha akarnék, egy hét múlva hazamehetnék. Attól függ minden, hogyan alakulnak a dolgok – tette hozzá a tanárnő. – Naponta több mint ezer új esetet regisztrálnak, de ez több is lehet, ha azt vesszük, hogy a betegség lappangási ideje 14 nap. Főleg idősek fertőződtek meg, valamint olyanok, akiknek egyébként is van valamilyen betegsége. Az orvosok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, sok helyen nem a beteg megy a kórházba, hanem az orvos a beteghez. A betegségnek vannak olyan tünetei, amelyeket egy átlagos megfázásnál nem tapasztalhatunk. Ilyen például a mellkasi szorítás vagy az emésztési problémák és a rövid légzés.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?