Bűnösnek mondta ki a bíróság Anton Grňót, az ĽSNS tagját

Anton Grňo

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) elítélte Anton Grňot, az ĽSNS párt tagját, amiért 2018 májusában a Legfelsőbb Bíróság tárgyalóterme előtt nyilvánosan és fennhangon a "Na stráž!" ("Őrségbe!") üdvözlést használta, nyilvánosan kifejezve ezáltal a rokonszenvét Jozef Tiso rezsimjével, valamint a Hlinka-gárdával. Anton Grňóra 5000 eurós pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Ha nem fizet, hat hónapra rács mögé kerülhet. Az ítélet nem jogerős. A vádlott fellebbezett, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.

Az ŠTS korábban kiadott egy végzést, amely az alapvető szabadságjogok felszámolására irányuló mozgalmak iránti szimpátia kifejezésének bűncselekménye miatt a mostanival megegyező összegű pénzbüntetést szabott ki a vádlottra. Anton Grňo a törvényes határidőn belül fellebbezett, így elrendelték a főtárgyalást az ügyben.

A vádlott a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészének jelenlétében használata az említett üdvözlést. Az ügyész éppen a médiának nyilatkozott egy olyan perrel összefüggésben, amely három, extrémizmussal vádolt férfi ellen folyt.

Anton Grňo az ĽSNS listáján indul a februári választásokon.

„Nem követtem el semmilyen bűncselekményt. Ártatlan vagyok. A 'Na stráž!' egy nemzeti köszönés” – nyilatkozta Anton Grňo az ítélethirdetés előtt.

A bíróságon meghallgattak egy történészt is, aki szerint a köszönés még a Csehszlovák Köztársaság megalakulása előtt keletkezett, és egykor a Sokol tornaegyesület tagjai használták. Csak később terjedt el a Hlinka-gárdisták között. A második világháborús szlovák állam idején hivatalos üdvözléssé vált. Egy másik szakértő rámutatott, hogy ezt a köszönést ma csak a különféle szélsőséges csoportosulások tagjai használják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?