A Tarlov-ciszta okozta a bajt

s

Sok bonyodalmat okoztak az elmúlt hónapok Jaroslav Zápalának. Az egyik kereskedelmi csatorna 54 éves híradósa ismételten kórházban kötött ki. Novemberben úgy tűnt, hogy az infúziók megszüntették az elviselhetetlen fájdalmat, de ezek decemberben még erősebben újra jelentkeztek, s a népszerű tévést a stúdióból vitték el a mentők a kramárei kórház neurológiai osztályára. Néhány napig újra bent fogták az orvosok, szilveszter estéjén jelent meg ismét a képernyőn.

Amint a vizsgálatok kimutatták, a bajt a Tarlov-ciszta okozta. Az agyhártya olyan kiboltosulásáról van szó, mely a gerincvelőből kilépő hátsó ideggyök körül helyezkedik el. A folyadékkal telt hólyagok leggyakrabban az ideggyökereket érintik a keresztcsont magasságában. A hólyagok nyomhatják az ideggyökereket, ami a keresztcsont körül szinte állandó jellegű fájdalmat, ülőideggyulladást, szexuális zavarokat okozhat, és a láb érzékelésének vagy mozgékonyságának elvesztését is okozhatja.

A híradós fájdalmai egy hétvégén jelentkeztek. Kezdetben próbálta elviselni, azt hitte, meghűlt, ideggyulladást kapott, s majd csak elmúlik, de végül annyira szenvedett, hogy kétszer is elment a sürgősségi ügyeletre. Megkérdezték tőle, nem akar-e befeküdni, de ő tiltakozott, nem hitte, hogy komoly a baj. Pedig az volt. A következő alkalommal mentőt kellett hívni, mert nem tudott mozdulni sem. A munkát sem tudta befejezni, olyan fájdalmai voltak. Akkor már nem tiltakozott, a kórházban maradt.

Infúziókat kapott, s mivel a vérvizsgálat nagyon magas CRPszintet mutatott, ami gyulladásra utalt, antibiotikumos kezelést kapott. Ezzel viszont újabb problémák merültek fel, mert allergiás reakció jelentkezett. A híradós több mint két hétig nem dolgozott. Nagy örömére az esztendő végét már otthon töltötte, sőt a képernyőn is megjelent, de figyelmeztették, hogy további vizsgálatokra van szükség, egyebek mellett mágneses rezonanciára és komputer tomográfiára. Ezek alapján döntenek a szakorvosok a további kezelésről, az esetleges műtétről.

(urbán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?