Miért szeretjük a csokoládét?

csoki

Az eladások alapján százmilliók imádják világszerte a csokoládét. Miért? Mióta termesztik a kakaót? Hasznos? Bajt is okozhat? Jelen írásban e kérdésekre is megadjuk a válaszokat.

Közép-Amerika őslakos indiánjainak egyik nagyszerű hagyatéka a kakaóital. Guatelmalában találtak már másfél ezer éves, fülesfogantyús csokoládésedényt. Kolumbusz Kristóf minden bizonnyal negyedik útján, a Honduras partjainál lévő Guanaja szigeten (ahogy ő nevezte: Isla de Los Pinos) 1502. július 30-án való kikötésekor kóstolta először a szerinte fűszeres és keserű csokoládéitalt, a helyiek általi nevén: xocolatl. A maják már időszámításunk előtt termesztették a kakaóbabot. Minthogy az utolsó maja uralkodók a városoktól rendszeresen jelentős mértékű kakaóbabvámot szedtek, akár igaz is lehet az a pusztulásteória, amely szerint az adók elleni tiltakozó lázadások indították el az utóbb erre a civilizációra nézve végzetessé lett hanyatlást. Fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. A fénykorukat a 14–15. században élt aztékok is fizettek vele. Zöldséget már néhány szem kakaóbabért lehetett venni, egy kecske 12 babot kóstált, a testi örömöket kiszolgálni hivatott prostituáltak kényeztetésére vágyók 10–12 babot voltak kénytelenek leszámolni, egy rabszolga 100 babba került. A financiális értékek – egyebek mellett az éves adók – kiszámítását könnyítendő használtak különböző fizetési egységeket is, például 24 000 kakaóbab volt 1 carga – ez annak a súlynak felelt meg, amit egy ember a hátán képes volt cipelni.

Az idővel egyre finomított kakaóitalt Európában majd az 1600-as évektől isszák. Az évszázadok során többször okozott összetűzéseket. Jó példa erre egy 18. századi mexikói eset. Az ottani spanyolok körében annyira dívott a csokoládéláz, hogy Chiapa városka úrhölgyei még a templomban is kortyolgatni merészelték a gazdagok körében divatossá lett illatos, barna színű itókát. Mígnem egy nap a helyi püspök ezt megelégelte és figyelmeztette báránykáit, aki Isten házában csokoládét vagy bármit fogyaszt, az kiátkozással büntetendő. Erre válaszként, a hölgyeket megvédendő a délceg férfiak kardot vontak a papok ellen, akik ezt látva kénytelenkelletlen menekülőre fogták. Ugyanakkor tény, az illető püspök is rajongta a folyékony nedűt, vesztére, mert egy, a tiltástól feldühödött asszony utóbb megmérgezte a püspök kakaóitalát. A csokoládé kifejezés egy régi, kacagtató etimológiai levezetése: Új beszámoló NyugatIndiáról c. művében a dominikánus szerzetes, Thomas Gage, aki 1625tól 1637-ig járta az új gyarmat vidékeit, arról ír, az indián eredetű „chocolate” szóban felismerhető a mexikóiak vizet jelentő „atte” vagy „atle” szava. Ami meg szerinte a szó elejét illeti, amikor a vizet és a hozzáadott kakaót elkezdik összekeverni az arra szolgáló edényben, annak fala „choco-choco” hangzású zörejeket ad ki magából.

Amióta a kakaót megismerték az európaiak, folyvást születnek egészségre jótékony hatásait bizonygató írások. Alapos kutatások foglalkoznak a kakaó, a csokoládé fogyasztásának előnyeivel, hátrányaival. Igazolt a flavanolok gyulladáscsökkentő hatása. A kakaó hasznos a kognitív funkciók karbantartása terén. 2016 májusában az Appetite folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely 968 (23 és 98 év közötti) személy bevonásával lefolytatott ausztrál–amerikai–luxemburgi kutatás alapján íródott. A vezető szerző, Georgina Crichton (Táplálkozás-élettani Kutató Központ, Dél-ausztráliai Egyetem, Adelaide) azt mondja, a legalább heti egyszer csokoládét fogyasztók jelentősen jobb eredményeket mutattak azokhoz képest, akik kevesebbszer ettek csokoládét. Az alanyok körében az átlagnál gyakoribb csokievés (egyelőre kérdéses, hogy a flavanolok és a metilxantinok hatására-e, de) pozitív összefüggésben állt a kognitív teljesítménnyel, jobb vizuális-térbeli emlékezőképességet, rövidtávú memóriát, cselekménykövetést, eligazodást, absztrakt, elvont gondolkodást eredményezett. De a kutatók hangsúlyozzák, eredményeik későbbi javítása érdekében szükséges lesz a pontosítás, meg kell tudni, mennyit és milyet ettek (ét, tej, fehér), és a kakaó adta hatásmechanizmus megismerése is fontos.

Mások negatívumokat kötnek a metilxantinokhoz. Egyeseknél a kakaó allergiás bőrreakciókat, migrénes fejfájást, émelygést, székrekedést válthat ki, lassíthatja a véralvadást. Bár a kakaóvaj bőrpuhító hatású, egyesek bőrén kiválthat allergiás tüneteket. A kakaóban van teobromin és koffein, ezek együtt köhögéscsillapító hatásúak. Ám a koffein túlzott bevitele fokozhatja a szorongásérzést, kiválthat szabálytalan szívverést. Csontritkulásosoknak nem ajánlott belőle túl sok. A csokoládés termékek gyakran rengeteg cukrot tartalmaznak, emiatt mértéktelen fogyasztásuk elhízáshoz vezethet.

Miért szeretjük a csokoládét? Kutatók szerint valószínűleg azért, mert a kakaóban levő több száz összetevő közül némelyek hatással vannak a központi idegrendszerre, az agy kémiájára. Például az anandamid – amelyet egyébként az emberi agy is előállít – örömérzetet okoz; ezért függőséghez is vezethet. Egy ausztrál tanulmány szerzői rámutattak, a fejlett országok feldolgozott élelmiszereiben túl sok a kalória, a cukor, a zsír, a keményítő és a só, de alapvető elemekben hiányosak lehetnek, ezért nem elégítik ki a tápanyagigényt, és elfogyasztásuk után megmarad a sóvárgás. Épp ezért, írják a szerzők, utóbbira megfelelő megoldást kínál a csokoládé, amely az édesség, a krémes állag, a jellegzetes íz és az ínycsiklandó aroma egyedi kombinációját kínálja, ezért „tökéletes oroszenzoros élmény a szájpadlás elcsábításához” (Journal of Affective Disorders, 2006).

Csokiimádók, figyelem: legyen szó fehér, tej-, ét-, rózsaszín (nem mesterséges színezőanyag, hanem egy bizonyos kakaóbabfajtának a szokványostól eltérő feldolgozási módja eredményez rózsaszínű csokit) vagy a 2019-ben Svájcban, az éves szinten a legtöbb csokoládét fogyasztó országban kifejlesztett, a felületén színjátszó csokoládéról, bármilyen kívánatosak is, az összes ilyen termékből enni csakis mértékkel!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?