Rákosi update

orbán

Kevesen mondtak nagyobb bölcsességeket, tettek lényeglátóbb megállapításokat politikáról, történelemről, társadalomról érzékeny, kritikus művészeknél. 

Kevesen mondtak nagyobb blődségeket, tettek hajmeresztőbb megállapításokat politikáról, történelemről és társadalomról érzékeny, kritikus művészeknél.

Mind a kettő egyformán igaz, ha végignézünk a politizáló művészek végeláthatatlan során: akad ilyen, akad olyan. A politikai éleslátás, társadalmi elemzőképesség jelentősen eltér a művészi alkotáshoz szükséges képességektől: két különféle adottság. Van, akiben megvan együtt, másokban külön-külön, megint másokban egyik sincs.

Kádár rendszere öregségére demokratizálódott, Orbáné öregségére rákosizálódik.

(Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, író a 168 óra című hetilapnak) 

Ódzkodok attól, hogy írók, művészek világnézeti elkötelezettségeit, közéleti megnyilvánulásait összekeverjem a valódi alkotásaikkal, azok minőségével, hatásával. Parti Nagy Lajost a magyar nyelv mesterének tartom, jelentős költőnek, játékosan komoly művésznek. Ez teljesen független attól, hogy mit gondolok a politikai nézeteiről. Mondok más példát: számomra sokadlagos szempont a norvég író óriás, Knut Hamsun ellentmondásos kapcsolata a nácizmussal, nem befolyásolja értékítéletemet, mely szerint az Áldott anyaföld a modern világirodalom egyik legnagyobb alkotása. Hamis, ha esztétikai ítéleteinket befolyásolni hagyjuk a szóban forgó alkotó nézeteinek miénktől való távolságának méricskélésével. A művész egyik legfontosabb eszköze a túlzás, amellyel felnagyít, szemlél, kiforgat, megráz vagy éppen nevetségessé tesz. A modern demokráciában felelősen megszólaló polgár alapvető erénye pedig a józanságra, mértéktartásra, árnyalatok észrevételére, méltányosságra alapozó attitűd – amely azért pontos, mert óvakodik a túlzástól, a konszenzust keresve vita közben. Már ha persze partnerrel vitázik, nem ellenséggel harcol, mint az a posztmodern politika csoportképző érzelmi mozgósításai közepette egyre gyakoribb és riasztóbb új modell. Miközben nagyon is régi: törzsi háborúkat idéz. Orbán Viktor kapcsán Rákosi Mátyáshoz jut el az általam kedvelt költő; lám, az irodalmi tehetség nem feltétlenül fordul át politikai éleslátásba; értem persze a művészi érzelmeket, a politikai ellenszenv undorba fordulását, de arra az apróságra (?) azért felhívnám a figyelmet, hogy Rákosi terrorja alatt Karácsony Gergely a választási győzelem helyett valószínűleg az idősebb Bauernél manikűröztetne (vö.: körömletépés ávós módra), Orbán meg a verőlegények veseosztályán lenne gumibotozott donor néhány buzgó exnyilas jegyében és kezétől, hogy csak két történelmi példakísérlettel éljünk rákosizálódásilag.

S hogy mi a baj az ilyen ordítóan hamis túlzásokkal a közéletben? Elsősorban az, hogy lepusztítják a pontosságot, elkoptatják a jelzőket, fogalmakat, emelik az ingerküszöböt, s ezzel újabb akadályokat emelnek az értelmes beszélgetések elé, hiszen azok alapvetése a közösen, egyformán használt és értelmezett nyelv és fogalomtár; ahol a tévedés még nem aljasság, a választáson legyőzhető ellenfél nem diktátor, a tőlem távol álló nézetű másik nem gazember. Ez éppen olyan sok apróságon, rossz vagy jó mondaton múlik, mint a hétköznapi beszédünk, amelyben lassan minden teljesítmény „fantasztikus”, az ötödik olimpiai arany megszerzésétől az előszoba felsöpréséig, s minden jelző elé odakerül a „picit” zablázó modorossága. Azért volna fontos írástudóktól az önmérséklet, mert különben ne csodálkozzunk a fitneszceleb tahó dumáján a szülés után elhízó nők felelősségéről, majd az inga kilengésén a másik oldalra, amikor meg a kövérség alapvetően önhibánkon kívüli jelenséggé, betegséggé lényegül át a radikálisok nyelvén. Így jutunk el az irodalmi Térey-díjtól szálkás Norbert update testkép-Trianonjáig: Kövér Magyarország nem ország, slimfit Magyarország a mennyország. És így jut nekünk majd végtelenített rákosizás és sorosozás, hogy szóba se tudjunk állni egymással tolmács nélkül. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?