Önkéntesek az idősgyógyászati osztályon

Önkéntesek az idősgyógyászati osztályon
Érsekújvár |

A geriátria, azaz az idősgyógyászat és az utógondozás, illetve az ebben a korban fellépő cukorbetegség és a különféle bőrbetegségek veszélye volt a témája annak a konferenciának, melyet ezen a héten tartottak az Érsekújvári Oktató Kórházban és Rendelőintézetben az egészségügyi dolgozók és a nyilvánosság számára.

Ján Baček, a kórház szóvivője elmondta, a szakmai előadásokon szó volt az egyre nagyobb hangsúlyt kapó, hatékonynak bizonyuló rehabilitációs utógondozásról, valamint a túlsúlyban szenvedő betegek életminőségének jobbá tételéről.

Önkéntesek a kórházban

Marta Klobučníková, a kórház idősgyógyászati osztályának főnővére a szakmai találkozó résztvevőinek egy újdonságról is beszámolt, amelyre eddig nem volt példa az érsekújvári kórház történetében.

„Amikor még én tanultam az egészségügyi középiskolában, önkéntesekként gyakran vettünk részt különféle foglalkozásokon az idősek otthonában. Miután elkezdtem dolgozni a kórházban, úgy éreztem, a hivatásukat végző elfoglalt nővérek mellett nagy szükség van arra, hogy a betegekkel többet beszélgessünk, foglalkozzunk, meghallgassuk őket, oldjuk a bennük lévő feszültséget. Az érsekújvári egészségügyi középiskola vezetése örömmel fogadta az ötletet, hogy bevonjuk a diákokat az önkéntes munkába”

– mondta Klobučníková.

Érdekes

„Az önkéntes diákok látogatásait a betegek és a hozzátartozóik, rokonaik is nyitottan, örömmel fogadták” – Marta Klobučníková, a geriátria főnővére.

A tavaly novembertől idén január végéig tartó projektbe öt leendő egészségügyi nővért és ápolót vontak be, de látogatják a geriátriát más felnőtt önkéntesek is. A megkezdett projektet folytatni szeretnék, és szívesen látnak felnőtt önkénteseket is az osztályon.

„Az volt az alapfeltétel, hogy a jelentkező tizenöt évnél idősebb legyen, és a szülő is beleegyezzen abba, hogy a tanítási órák után az osztályunkra látogasson. Csodásan fogadták őket a betegek, régi idők történéseit, értékes élettapasztalataikat osztják meg a fiatalokkal. A diákok látogatásait a beteg hozzátartozói, rokonai is nyitottan, örömmel fogadták”

– nyugtázta Klobučníková.

Megtörtént, hogy az egyik beteg meghallotta, hogy a hátsó kórtermek egyikében énekelnek az önkéntessel az idős gondozottak, erre fogta a mankóit és odaballagott, hogy egykori kórustagként csatlakozzon a dalolókhoz.

kórház

Játék, zene, tv-nézés

Juhász Bernadett önkéntes elsősorban társasjátékozni szokott a betegekkel, Kovács Alexandra különféle tévéműsorokat néz velük; Katarína Danková rajzolni, míg Vivien Kajanová énekelni szokott velük. Ezek az önkéntes fiatalok élvezik az idősekkel töltött pillanatokat, sokat tanulnak, tapasztalnak az osztályon.

Az önkéntesek részt vesznek a DofEáltal meghirdetett versenyben, akadnak köztük bronzérmesek. A díjat 1956-ban Nagy-Britanniában alapították, és Edinburgh Hercege Nemzetközi Díjnak nevezték el, mert a fővédnöke és alapítója Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet királynő férje.

kórház

600 önkéntes dolgozik

Négy területen vállalhatnak részt a programra jelentkezők, önkéntesség, fizikai képzés, személyi képességek fejlesztése, illetve kaland. Mindezeket három szinten végezhetik el: bronz, ezüst és arany.

Zuzana Čaputová államelnök személyesen is részt vesz a DofE- díjátadón, a legutóbbit 2019 szeptemberében tartották, és kitartásra, céltudatosságra biztatta a programban részt vevő mintegy hatszáz embert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?