Hodos egyre magasabb ligában játszik

hodos

Sok jel utal arra, hogy nemcsak a Csallóköz, hanem Szlovákia egyik legdinamikusabban fejlődő települése a Dunaszerdahely melletti Hodos, ahol az utóbbi évtizedben az új lakónegyedek, az utcák és középületek mellett a közösségek építésére is figyeltek.

A jelenleg közel kétezer ember lakta községben egykor kisnemesek éltek. IV. Béla királyt nehéz harcaiban az itteniek is megsegítették, ezért a falu lakossága az 1200-as évek derekán nemesi rangot kapott. Hodos első írásos említése is 1245-ből származik; a községi közterület-fenntartó vállalat Hodus komunál neve néhány éve a latinosított Hodus névalakot tartalmazza, meséli Balódi László polgármester, aki a harmadik hivatali megbízatási időszakát tölti.

Kötődni a faluhoz

De mi is történt itt kilenc év alatt, amitől a lakosság létszáma 6-700 fővel megemelkedett, és ami minőségileg javította a falu lakhatóságát? „Amikor 2010-ben polgármester lettem, számottevően kevesebben laktak itt, mint most, és a lakosok száma fogyatkozott. Ha elment valaki kulturális rendezvényekre, meglátogatta iskoláinkat vagy a sportegyesületek utánpótlásedzéseit, azt vette észre, kevesebb a gyerek és a fiatal. Az évente megrendezett nyugdíjasnapokon ellenkezőleg: először százhetvenen, később kétszázötvenen, legutóbb pedig már háromszázhúszan vettek részt. Érezhetővé vált a falu elöregedése, ahhoz viszont, hogy meg tudjuk tartani és fejleszteni a közösségünket, a fiatalokat is be kell vonzani, ezért döntöttünk a lakótömbök és új negyedek építése mellett” – magyarázza a polgármester. Az önkormányzati lakások odaítélésekor pedig próbáltam figyelembe venni a közösségépítés szempontjait. Az érdeklődő családokkal leültem beszélgetni, hogy mi is az, ami idevonzza őket. „Nem szerettünk volna ugyanis szatellittelepülést létrehozni, amilyenek Pozsony környékén keletkeznek az elmúlt években. Ott a lakosoknak sok esetben a faluhoz semmilyen kötődésük nincs, gyakran bejelentkezve sincsenek állandó lakhelyre, gyakorlatilag csak aludni járnak oda, miközben elvárásaik ugye lehetnek. A száz önkormányzati lakás kérvényezőinél leültünk, és amikor azt mondta egy fiatal srác, hogy polgármester úr, én ennyi vagy annyi évig voltam Aranyoson az önkéntes tűzoltócsapat tagja, azt mondtam, a lakás a maguké, ha engem egy héten belül felhív a hodosi önkéntes tűzoltók vezetője, hogy van egy új tagjuk. Megtörtént, így is lett. Jött a következő, azt mondta, ennyi éve énekel az énekkarban ebben vagy abban a faluban. Mondtam, hogy ha a hodosi énekkar vezetője felhív, hogy van egy új tagjuk, maguké a lakás. Ugyanez megtörtént a Csemadok, a focicsapat vagy a pingpongcsapat esetében. Az eredmény az lett, hogy betöltöttünk száz önkormányzati lakást, ez nagyjából háromszáz ember, közben szervezeteink erősítésével közösségeket építettünk, hiszen egy tökéletesen működő önkéntes tűzoltócsapat létesült, a énekkar pedig mára 35 taggal működik, sokszor gond buszt biztosítani, mert gyakran járnak fellépésekre, külföldre is” – teszi hozzá.

Népszerű a sport, együtt a gyerekek

A hodosi pingpongcsapat nemrég kiesett a legjobb nyolcból. De melyik ligából? Hát Európa élmezőnyéből, ahol olyan ellenfelekkel játszott, mint Kijev vagy Isztambul. A pingpongcsapat az elmúlt 9 év alatt 5 bajnoki címet szerzett országos szinten. Bajnokcsapatként pedig ment európai szintre, és közép-európai bajnok lett. Nagyot meneteltek a focistáik is, hiszen kilenc éve a járási hatodik liga utolsó helyén küzdöttek a kiesés ellen, azóta pedig megnyerték a hatodik, az ötödik és tavaly a negyedik ligát is, a szlovák kupában olyan ellenfelekkel játszottak, mint az első ligás Nyitra vagy Garamszentkereszt. „Van két ificsapat, felnőttek, minden korosztály megy, együtt edzenek, buliznak, élik az életüket itt, Hodosban. Jó látni, ahogy a szurkolóink felveszik a kék pólót, Hodos az én falum felirattal, felülnek vasárnap a buszra a teájukkal meg a szendvicseikkel, és mennek szurkolni, ha meg valahol vonulnak be a stadionba, a hazaiak csak néznek, ki ez a sok kék pólós patrióta ember” – mondja Balódi László.

Galéria

Aminek saját elmondása szerint a legjobban örül, hogy beteljesült a legrégebbi álma, és a község oktatási intézményei egy helyre, a község központjába kerültek, mivel felépült az új alsó tagozatos alapiskola, és új, energiatakarékos arculatot kapott a helyi óvoda. Ez szerinte azért is fontos, hogy az óvodába odaszokott szülők az iskolaválasztáskor könnyebben dönthessenek, és csak annyit érezzenek az átmenetből, hogy a szomszédos épületrészbe viszik a gyerekeket, ahonnan a tanárokat már szinte ismerik. Az alsó tagozatos iskolába nagyjából ötven gyerek jár (a magyar mellett a szlovák részt is beleszámítva), az óvoda gyereklétszáma negyven feletti. Sok község problémája megtartani az iskolát, ha idősödik a falu, és a környéken Dunaszerdahely vonzáskörzete is erős. Hogy ez miért nem okoz gondot Hodosban? „Nyilván az is számít a szülőknek, hogy jó kezekbe kerül a gyermek, biztonságos a környezet, szakmailag jól felkészült a tanári kar, és talán ezért is hoznak ide gyerkőcöket más településekről is. A tanári karral is úgy kommunikálunk, hogy egy közösséget alkot a szlovák és a magyar iskola, együtt játszanak az udvaron, és van olyan, hogy a szülők otthon csodálkoznak, hogy épp ennek köszönhetően is ráragad a gyerekre a szlovák vagy épp a magyar beszéd” – meséli Balódi.

Hodos mint márkanév

A falut persze a környéken vagy a Csallóközön átutazók az évente megrendezett Hodosi Lakomáról ismerhetik. Nem csoda, hisz 8–10 ezer látogatója is akad e kulturális-gasztronómiai fesztiválnak. Idén szervezik tizedik alkalommal, a plakátokról ismert három parasztruhás úriember képe pedig hodosi márkajelzésként már máshol is megjelenik. „Kitaláltuk néhány éve, hogy legyen egy brand, egy saját termékünk, ami csak a miénk, csak itt lehet megkapni. Minden évben összeszedjük az almát, tavaly már a szilvát is, megcsináljuk a cefrét, és kifőzetjük, így hodosi pálinkánk van, reprezentációs célokra. Nemeshodosi parasztpálinka a neve, a címkén pedig a lakoma reklámanyagairól is ismert három úriember képe látható. Ez azért is fontos, hogy ha ezt a brandet továbbviszik, és valaki néhány évtized múlva megkérdezi, kik ők, el lehessen mondani, hogy ez Győri Béla, az Csepi Gyuri bácsi, amaz meg Szilvássy Pityu bácsi, mindannyian hodosiak, és a pálinka miatt is megmaradnak a köztudatban.” A kultúránál maradva Balódi hozzáteszi: idén két vagy akár három nyári színházi előadást is szeretnénk tartani ezer-kétezer ember számára a sportpályán, nótaestet szerveznek, citeratalálkozót, családi napokat, dőrejárást és sok-sok minden mást, hogy a lakosok igazán jól érezzék magukat Hodosban. Továbbá óvodabővítésről szeretnének tárgyalni, hisz a gyerkőcök létszáma is növekszik. A környezetvédelem terén is nagy dobásra készülnek, hiszen tavaly nyertek egy pályázatot, majdnem 11 ezer euró értékben ültethetnek ki fákat a falu területén, és egy töltőállomást szeretnének üzembe helyezni a községi hivatal parkolójában villanyautók használatához, hisz Hodosban is már 2020-at írnak.

Mi is szétnéztünk kicsit a faluban, és megkérdeztük az első szembejövő biciklist, szeret-e Hodosban lakni. Kis várakozás után meg is állítottunk egy László nevű úriembert, azt mondta, szeret Hodosban lakni. „Megvan itt mindenem. Itt születtem, idén töltöm az ötvenkilencet, nem megyek én már innen sehova” – jegyezte meg, majd elköszönt.

Szintén tavaly fogadták el a csatornahálózat építéséről szóló projektjüket, amelyet a szomszédos Nagyabonnyal együtt nyújtottak be. Ez nagyon nagy esemény egy község életében, mert megkövetel bizonyos türelmet az emberektől a munkálatok miatt, amik a fejlesztéssel járnak, mondja a polgármester. Nemcsak a már itt lakóknak fontos a csatornahálózat kiépítése, hisz fontos tény, hogy a közeljövőben nyílnak kapui egy újabb lakónegyednek 48 családi ház parcellájával, és épül 28 öröklakás is. Felépítették és átadták a tűzoltószertárt, amely az ötven tag számára közösségi épület is. Szintén tavaly átadtak a helyi sportpályán egy szociális épületet, javítva ezzel a sportolni vágyók komfortérzetét, és elkezdődött egy multifunkciós műfüves sportpálya építése. És közvilágítást kapott egy új lakónegyed. „Igyekszünk éppolyan tisztelettel kérvényezni a százötven eurós pályázatot is, mint a másfél milliósat, igyekszünk élni a lehetőségekkel, mert az eredménynek annak kell lennie, hogy az emberek itt jól érezzék magukat. És hogy mindenki jól érzi e magát? Hát, emberek vagyunk, mindannyiunknak más az igénye. Véleménye akárkinek lehet, de nekünk eredményeink vannak” – állítja Balódi.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/4. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?