Szórakoztató biztonsági játék a következő szinten

Jumanji: A következő szint

A Jumanji: A következő szint című mozifilmből elillant ugyan a frissesség és az újdonság varázsa, de a szív, ami az első részt, a Vár a dzsungelt jellemezte megmaradt, ahogy a szerepcserékből fakadó, illetve karakterek közti remek dinamika is (sőt, ezt emelték igazán a következő szintre).

A 2017-es évben a Jumanji: Vár a dzsungel szó szerint jött, látott, győzött. Annak ugyanúgy, ahogy e mostani résznek, az ünnepi időszakban volt a premierje, és ugyanúgy, ahogy ez, az is a Csillagok háborúja adott részének a farvizén evezett be a filmvásznakra. A Vár a dzsungel hipersebességre kapcsolva közel 1 milliárd dollárt zsebelt be világszerte, hogy aztán a 2017-es év ötödik legnagyobb bevételű mozifilmje legyen. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy elkészült a folytatás.

A következő szint egy picit becsapós cím, hiszen a Sony, és a rendező, Jake Kasdan inkább biztonsági játékot játszva, nagyrészt az első felvonás jól bevált koreográfiájára építette fel a másodikot is: menekülés a megvadult állatcsorda elől, balhé egy városkában, a fő küldetés pedig egy nagy drágakő visszaszerzése.

Az első rész karakterei, Spencer, Martha, Bethany és Frigo, a négy jó barát visszatér. A szerepcsere abból adódik, hogy mind a négyen új közegbe, főiskolára kerültek. Ezt a változást Spencer (Alex Wolff) viseli közülük a legnehezebben. A videójátékban, a Jumanji világában ő volt Bravestone (Dwayne Johnson), a magabiztos, bátor, erőtől duzzadó felfedező, a való világban viszont egy szürke főiskolás, aki a tanulás mellett kénytelen másodállást vállalni egy üzletben. Ezért úgy dönt, hogy visszatér a Jumanji világába. A barátai pedig, akik azt hiszik bajba került, a segítségére sietnek.

Történik azonban egy váratlan fordulat, Spencer nagyapját, Eddit (Danny DeVito) és annak régi barátját, Milót (Danny Glover) is berántja a videójáték, és most ők kerülnek Bravestone és Finbar (Kevin Hart) karakterének bőrébe. Ráadásul Frigo, aki a valóságban egy izomkolosszus, amerikaifocit űző srác, Oberon professzor (Jack Black) elhízott, lusta avatárját kapja meg. Egyedül Martha számára lesz ismerős Ruby Roundhouse (Karen Gillan) karaktere.

A karaktereknek ez a káosza a film legfőbb humorforrása, na meg az, hogy Eddi és Milo abszolút nem érti, hogy egy videójátékba került, és folyamatosan rácsodálkoznak az egész világra, és avatárjaik nagyszerű képességeire. A generációs különbséget zseniálisan aknázták ki, főleg a film első fele telitalálat ilyen szempontból. A játékidő második részére már kicsit megfáradnak ezek a poénok. Itt már az sem segít, hogy Dwayne Johnson és Kevin Hart remekül másolja DeVito és Glover manírjait. Főleg Kevin Hart van elemében, amikor az idős korára kicsit lelassult Milót kell kifiguráznia, s ahogy a legnagyobb veszélyben is csak lassan, megfontoltan adagolja a túléléshez fontos információkat.

Az is nagyon jót tett a filmnek, hogy a játékidő első felében a Johnson–Hart párosról a hangsúly átkerült a Jack Black–Karen Gillian alakította karakterekre. Mind Black, mind Gillian jól viseli, hogy hangsúlyosabb a szerepük. Jack Black szerencsére most a viccesebb, és nem a fárasztóbb oldalát mutatja a kamerának.

A játékidő első felére tehát abszolút nem lehet panasz. Aztán, ahogy haladunk előre úgy bogozódik ki a karakterek közti káosz: ezzel a film veszít a lendületéből, az egyénekről pedig átkerül a hangsúly az akcióra, amivel a frissesség is oda lesz.

A Vár a dzsungel felnövéstörténet volt, bemutatva, ahogy új barátságok, és szerelmek köttetnek. A második részben tovább viszik ugyan ezeket a szálakat is, de a fő hangsúlyt ezúttal Eddi és Milo több évtizedes barátsága kapja, amely egy üzleti döntés miatt kisiklott. Lassan azonban ismét egymásra talál a két barát. Mindezt remek ívben, nem szájbarágósan tálalja film, amelynek visszafogott csúcspontja a nagy finálé előtti jelenetben jön el.

Fel lehet róni a filmnek, hogy túlságosan biztonsági játékot játszik, hogy a második felében a történet, még inkább a karakterek kárára kerülnek előtérbe a túltolt akciók. Ahogy azt is, hogy a kétórás játékidővel hosszúra sikeredett, főleg a finálé, mert egy karakter addig titkolt képességével már fájóan túltolták.

Fel lehet róni, de igazából nem érdemes, mert a Jumanji aktuális etapja még mindig hangulatos, szerethető és igazán vicces. Olyan, amilyen a legtöbb folytatás nem: méltó az elődjéhez. Ez pedig elég ahhoz, hogy közönségsiker legyen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy a 125 millió dolláros büdzsé már most jócskán megtérült, a film már 500 millió dolláros bevételnél jár világszerte.

Úgy tűnik a készítők ezt a sikert előre láttak hiszen a végefőcím utáni ráadásjelenetből kiderül, hogy valószínűleg jön a harmadik etap is. És ha hinni lehet ennek a néhány pillanatos szösszenetnek, akkor bizony a készítők is rájöttek arra, hogy már nem lesz elég a biztonsági játék, valami újat kell villantaniuk.

Érdekes

Jumanji: A következő szint (Jumanji: The Next Level / Jumanji: Ďalší level).

Amerikai kalandfilm, 114 perc. Rendező: Jake Kasdan. Szereplők: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Danny DeVito, Kevin Hart, Jack Black, Danny Glover.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?