Ma van kék hétfő, az év legdepressziósabb napja

depresszió

Felkeltél és semmi sem jön össze? Rossz a hangulatod egész nap? Elmondjuk miért.

Hallottál már a kék hétfőről? Január 20-a, hétfő állítólag az év legkomorabb, legnyomasztóbb napja. Az elmélet Cliff Arnall, Cardiff-i Egyetem oktatójának nevéhez fűződik, aki 2005-ben egy képlettel  vezette le ennek a napnak a rossz hangulatát. Kiszámította, hogy január harmadik hétfője az év legnehezebben viselhető napja.

Az elmélet szerint a rossz lelkállapot okai: elmúlt az ünnepi hangulat, a decemberi költekezés miatt pénzügyi gondjaink ilyenkor csúcsosodnak, az időjárás hideg és szürke és valószínűleg legtöbbünknél alábbhagyott az újévi fogadalom, így csalódottak, motiválatlanok vagyunk.

Az elméletet több szakember is cáfolta azóta, miszerint nincs hiteles bizonyíték arra, hogy egy konkrét napban meg lehessen határozni a legdepressziósabb hangulatot. Természetesen vannak bizonyos dolgok, amelyek miatt az emberek rosszabbul érezhetik magukat az év ezen időszakában, de nem lehet egzakt módon kezelni és konkrétan egy napra behatárolni.

Kék hétfő ide vagy oda, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy minden hozzáállás kérdése.

(24)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?