„Öreg vagyok, életem végéhez értem”

XVI. Benedek pápa

Napról napra gyengébbnek érzi magát, és nagyon szeretne hazatérni Bajorországba. „Öreg vagyok, életem végéhez értem” – nyilatkozta XVI. Benedek emeritus pápa a bajor rádió és a Münchner Merkur munkatársainak a Vatikánban tett látogatásukkor. Nagyon hiányzik neki Bajorország, amelyet lélekben sosem hagyott el.

Benedek hét évvel ezelőtt mondott le, s azóta a vatikáni  Mater Ecclesiae-kolostorban él magántitkárával, Georg Gänswein érsekkel. A 92 éves emeritus már nem tud utazni, nincs ereje ehhez, de gyakran mondogatja: „így is Bajorországban érzem magam, lélekben bejárom az egész szülőföldemet” – mesélte az újságíróknak Gänswein. „Olyan utazáson vesz részt, amely független fizikai erejétől és a korlátoktól.”

Bajorország egy kis részét azonban Rómában is megtalálja – a finom hazai ételekben. „A pápa leginkább a hazai édes ételeket szereti. Eleinte nagy gondban voltak az apácák, akik gondoskodnak róla, meg kellett tanulniuk bajor ételeket főzni” – mesélte a pápai titkár. Általában délután fél kettőkor ebédel, ilyenkor a finom bajor falatokat rendszerint narancslével öblíti le.

Gänswein szerint az emeritus pápa sosem bánta meg, hogy visszavonult. „Egy hosszú, végigimádkozott és végigküszködött út vezetett a döntéshez, amelyet azonban sosem bánt meg” – mondta.

Benedek 2013 februárjában mondott le, a világ nagy meglepetésére, hiszen 700 év óta ez volt az első alkalom, hogy katolikus egyházfő önszántából lemondott a pápai szolgálatról. Már akkor is egészségének hanyatlását, fizikai erejének gyengülését nevezte meg lemondásának okaként, a sajtóban viszont különböző találgatásokkal – egyházon belüli korrupció, pápai iratok kiszivárogtatása, pénzmosás – magyarázták a szokatlan döntést. XVI. Benedek lemondása után egy évvel a La Stampa című olasz lapban közölt levelében cáfolta ezeket a találgatásokat, hangsúlyozva, hogy nem kell semmilyen titkot keresni távozása mögött.

b
Érdekes

A béke szigete

A domboldalra támaszkodó kétemeletes, teraszos, csinos téglaépület, a Mater Ecclesiae-kolostor nyolc különböző nemzetiségű, négy rend valamelyikéhez tartozó apáca otthona volt, akik imádságaikkal segítették a pápa munkáját. II. János Pál döntött úgy 1994-ben, hogy jelen legyenek, és ő csináltatta a főépülethez ragasztott kis kápolnát. A Mater Ecclesiae-kolostorban ötéves időszakonként követték egymást a klarisszák, a karmeliták, a bencések és a vizitációs rendiek. Ez a kerttel körülvett béke szigete XVI. Benedek, a magántitkára és a szolgálatát ellátó nővérek otthona, azóta, mióta az emeritus pápa visszatért Castel Gandolfóból, a pápák nyári rezidenciájából, ahová 2013. február 28-ai lemondása után utazott.

A helikopterállomás, ahonnan a Róma melletti birtokra indult, a Mater Ecclesiae-kolostortól alig néhány száz méterre található, a lourdes-i barlang másolata mögött.

A Vatikán udvarán álló, zárt kerttel ellátott kis rezidencia több szimbolikus jellemzővel is bír: el van szigetelve a világ többi részétől, mégis akadálytalan a kilátás belőle a külvilágra. A Szent Péter-bazilika egészen közeli kupolája impozáns látvány onnan, de kilátni a római háztetőkre, egészen a Pincio-dombig, ahol a Villa Medici sziluettje és a Villa Borghese is látható. (MTI, ú)

Pápák egymás közt: XVI. Benedek és Ferenc 2014-ben. Milyen is valójában a két pápa viszonya?

Ma már ritkán nyilatkozik, és még ritkábban mutatkozik a nyilvánosság előtt. Rendszerető ember, ma is pontos napirend szerint él: reggel a kolostor kápolnájában imádkozik, utána az irodájában olvas, körülveszi magát könyveivel, és még ma is ír. Épp hétfőn jelentették be, hogy megjelenik legújabb, Robert Sarah bíborossal együtt írt, Szívünk mélyéből című könyve, amelyben a kiemelt „Nem hallgathatok” mondattal a cölibátus megszüntetése ellen foglal állást. A Figaro című francia lap híre a közös könyv franciaországi megjelenéséről és mondandójáról nagy visszhangot, sőt botrányt váltott ki, félreértéseket és komoly kétségeket szült. Benedek ugyan átadott leveleket Robert Sarah bíborosnak, de nem tudta, hogy a könyv társszerzőjeként tüntetik fel. A guineai származású bíboros viszont tagadja, hogy Benedek beleegyezés nélkül és megkerülésével adta ki a könyvet. Sokan kételkednek abban, hogy Benedek beavatkozott volna az egyházi ügyekbe, nem szokása nyilvánosan véleményt mondani. Lemondása óta csak párszor tette: 2014-ben a La Stampának írt levelet, 2017-ben liturgikus kérdésekkel foglalkozott, és 2019-ben pedig a pedofilbotrányok miatt szólalt meg. A La Repubblica című lap szerint Ratzinger pápának most „csapdát állítottak, hogy az egyház konzervatívabb körei ily módon befolyásolják Ferenc pápa döntéseit”, egy olyan kényes időszakban, amikor a pápa állítólag fontos dokumentum kiadására készül.

„Tud-e egyáltalán Ratzinger arról, ami körülötte történik?” – kérdezték az üggyel kapcsolatban. Erre Georg Gänswein szavai adhatnak választ, a nyugalmazott pápa magántitkára az említett bajor újságíróknak mesélt arról, hogy XVI. Benedek megőrizte szellemi frissességét, csak fizikai ereje fogy. A könyvvel kapcsolatban pedig követelte, hogy a kiadó változtassa meg a könyvborítót, vegyék le az emeritus pápa nevét, töröljék a nevét az elő- és utószóból, mert ő nem egyezett bele a társszerzőségbe.

XVI. Benedek 2015-ben 86. születésnapján Georg Gänswein érsekkel és egy Bajorországból érkezett csoport tagjaival sörözget

Gänswein szerint a nyugalmazott idős pápa csendes nyugalomban szeret élni, ma már csak nagyon ritkán fogad vendéget, a legszívesebben kolostori irodájában olvas. De még ma is érdeklődik a történések iránt is, minden este megnézi a híreket a bajor tévében, ezért jól tájékozott. Napi programjába belefér egy délelőtti rövid séta a Vatikáni kertekben, délután olykor a helyi lourdes-i barlanghoz autózik titkára kíséretében. Nagyon szereti a kolostorépületből nyíló kilátást a Szent Péter-bazilika kupolájára és Róma háztetőire.
Nem tudni, hogy mikor találkozott legutóbb Ferenc pápával, megvitatták-e a legutóbbi történéseket. A  sajtó Benedek 92. születésnapján, tavaly áprilisban tett közzé egy felvételt, amelyen Joseph Ratzinger és Ferenc pápa egymás mellett ülve látható. Hogy miről beszélgettek, arról senki sem számolt be, mint ahogy arról sem, milyen is valójában a két pápa viszonya. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?