Izland, az európai egzotikum

*

Izland nem az az ország, amely szóba jöhet akkor, ha valaki külföldön szeretne dolgozni. Sárik Tamás tervei között sem szerepelt, ám a helyi légitársaság ajánlatára nem tudott nemet mondani, így kompra ült, és kiköltözött ebbe a csodálatos szigetországba.

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?
Egész Izland csodálatos, több része olyan, mintha az ember a Holdon járna. A vulkanikus kőzetlemezen lévő ország páratlan környezetet alakított ki. A legcsodálatosabb látványosság számomra a Jökulsarlon gleccsertó. Itt több tonnás jégdarabok szakadnak le a gleccserből és olvadnak egy gyönyörű kék vizű tóban, egészen a tengerpartig. Ott összegyűlnek, és olyanok, mintha hatalmas üveggolyók/kristályok lennének. De a vulkánok csúcsán lévő jégsapkák, gleccserek is elvarázsolnak.

Mi sokkolta a leginkább?
Az időjárás. A rövid nyár után nagyon hosszan tud esni az eső, akár 2-3 napig is, nagy széllel párosítva, ez nem túl kellemes élmény, de mindenhez hozzá lehet szokni. Egy kolléganőm szerint ilyenkor nagyon kellemes a meleg lakásban, gyertyafény mellett lustálkodni. Illetve még az is sokkolt, hogy a fűtés „ingyen” van, hiszen a meleg víz a földből jön, azt a természet adja, nem kell érte fizetni. Továbbá azt is nehéz megszokni, hogy télen délelőtt 10-kor még sötét van, délután 4-kor újra besötétedik. Nyáron pedig éjfélkor is világos van – ez abból adódik, hogy Izland nagyon északon van.

Melyik a legfurcsább helyi szokás?
Hogy képesek szélben, esőben, fagyban is kimenni, biciklizni, sétálni. Minden időjárási viszonyra van speciális ruházatuk, így szinte nincs az a körülmény, ami meggátolná őket abban, hogy jókedvűen tekerjenek, sétáljanak a szabadban.

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?
A tengeri halak nagyon finomak itt, a tőkehal a kedvencem. Izlandon nagyon odafigyelnek az ételek minőségére, a helyiek nagyon büszkék arra, hogy mindig csak nagyon jó minőségű, friss alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak. Persze van egy-két hagyományos dolog is az étlapjukon, ilyen a fermentált hal (igencsak kellemetlen íze és szaga van) és a bálnahús.

Mit vezetne be itthon is?
Amit „bevezetnék”, az az emberek optimizmusa, vidámsága, és az, hogy milyen nagy lelkesedéssel és jókedvvel állnak a kihívásokhoz. A viccelődés a napi munkamenet része, rendkívül jó humorérzéke van a legtöbb izlandinak, és az önirónia is a sajátjuk. Olyan jó lenne ezt megtanulni, és jókedvűnek lenni, ezáltal mások felé is jó kedélyt és nyugodtságot tudnánk sugározni. A bizalom itt alap. Nem kell megszerezni, mert alapból bíznak a másikban, hogy itt mindenki korrekt. Sok helyen csak becsületkassza van, nincsenek felesleges adminisztratív körök, a hivatali ügyintézés zökkenőmentes. Itt nem kell bizonyítani azt, ami egyértelmű, elhiszik. Egy nap alatt el tudtam intézni az egészségbiztosításomat, mert egyetlen magyar nyelvű dokumentum alapján elhitték nekem, hogy volt biztosításom Európában. Nem feltételezték azt, hogy ez nem így van. Persze ha valakiben csalódnak, az örökre nyomot hagy.

Mi hiányzik a legjobban itthonról?
A családom és a barátok. Na meg a tejföl. Az itt nincs, legalábbis nem olyan formában, mint otthon.

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?
Izland nagyon drága ország. Már az izlandiaknak is. Ők maguk is ironizálnak ezen, hogy a legnagyobb előnye izlandinak lenni az, hogy bárhova mennek a világba, mindenhol olcsóbb lesz. Ez persze csak részben igaz, de ebben az országban nem lehet otthoni arányokban gondolkodni, így érdemes megtervezni minden kiadásunkat. Vannak azért elérhető áron jó éttermek, üzletek, de bizony meg kell gondolni, melyik boltban vásárolunk kenyeret, mert ha nem figyelünk, akár 5 euró is lehet egy vekni kenyér. A kirándulások is kifejezetten drágák, így érdemes autót bérelni, az nagyon olcsó itt, s a legtöbb helyre szervezett túra nélkül is el lehet jutni. Feltétlenül érdemes kipróbálni a helyi termálvizes fürdőket Reykjavíkban, az izlandiaknak híres fürdőkultúrájuk van.

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?