Pellegrini: Az EU tagállamainak joguk van önállóan dönteni az energia kérdésében

Peter Pellegrini

Az Európai Unió (EU) minden egyes tagállamának joga van önállóan dönteni arról, milyen módon és milyen összetételben kíván elektromos energiát termelni. Ezt csütörtökön jelentette ki Peter Pellegrini (Smer) szlovák kormányfő egy prágai találkozón, amelyen a visegrádi országok miniszterelnökei, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár vettek részt.

A találkozó után Pellegrini közös sajtótájékoztatót tartott Andrej Babiš cseh, Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecky lengyel kormányfővel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Pellegrini biztosította Kurzot afelől, hogy a mohi (Mochovce) atomerőmű bővítése az előírásoknak megfelelően zajlik, és hogy maximális mértékben odafigyelnek a biztonságra. Egyben hangsúlyozta: Szlovákia számára kiemelten fontos az atomenergia, hiszen vállalta, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet.

Babiš szerint az EU-nak nem csak a klímaváltozásról kellene beszélnie, hanem az európai ipar versenyképességéről és a belső piacról is. Hozzátette: arról is tárgyalni kellene, hogyan fogják rávenni a többi országot arra, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat. Kurz elmondása szerint Ausztriának az a fontos, hogy a klímasemleges, tiszta gazdaságra való áttérést elősegítő uniós támogatásokból ne atomerőműveket finanszírozzanak.

A V4 kormányfői és az osztrák kancellár az aktuális európai ügyeket is megvitatták, például a többéves pénzügyi keret, a szociális agenda, vagy a brexit kérdését, amelynek január 31-ig kellene megtörténnie. A pénzügyi kerettel összefüggésben a vezetők egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az európai adminisztráció költségeit.

Szóba került az illegális migráció kérdése is. Pellegrini elmondása szerint a tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy bizonyos feltételekhez kell kötni azoknak az országoknak a megsegítését, ahonnan a migránsok érkeznek. Hozzátette: azokkal az országokkal szemben, amelyek nem lesznek hajlandóak visszafogadni az EU területén tartózkodó illegális migránsokat, szankciókat kell életbe léptetni, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy leállítanák vagy korlátoznák a nemzetközi segítségnyújtást. A szlovák kormányfő szerint az EU egyes tagállamaiban még mindig illegális migránsok tízezrei tartózkodnak.

Babiš úgy véli, a migrációs rendszer reformját az összes tagállam egyetértésére kell alapozni. Kurz hangsúlyozta: védeni kell a belső határokat, és gátat kell vetni az embercsempészetnek, valamint az illegális migrációnak.
 

Az öt politikus a tárgyalásokat megelőzően közösen emlékezett meg a prágai Nemzeti Múzeum épülete előtt Jan Palach cseh diákról, aki 51 évvel ezelőtt a Václav téren felgyújtotta magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?