Továbbra is csökken Vágsellye lakosainak száma

Vágsellye
Vágsellye |

Kevesebb gyerek születik a járási székhelyen az utóbbi években, mint a rendszerváltást követő időszakban, és jóval többen költöznek el a városból, mint ahányan Vágsellyét választják új lakhelyüknek. Vágsellyének húsz évvel ezelőtt még 25 201 lakosa volt, a múlt év végi statisztikai adatok alapján jelenleg 21 529-en élnek a Vág menti városban. 

A legfrissebb statisztikai adatokat az önkormányzat hivatalos honlapján tették közzé a városi hivatal dolgozói, akik a lakosok nyilvántartásával foglalkoznak. 

Kevesebb gyerek születik

Az adatok alapján 1990-ben 395 vágsellyei gyerek született, és 136 lakos halt meg, 2010-ben 243 gyerek jött a világra és 180-an haltak meg. Múlt évben 194 újszülöttet üdvözölhettek a vágsellyei városházán, de csaknem ugyanennyi temetés is volt. Aggasztóak a költözésekkel kapcsolatos számadatok is a járási székhelyen. Míg 1990-ben 661 lakos költözött Vágsellyére, és csaknem ugyanennyien költöztek el, addig 2000-ben 293 új lakosa lett a városnak, de több mint 400-an másutt telepedtek le. Az utóbbi két évben még markánsabb lett a különbség, tavaly 540-en költöztek el más településre, és csak 250 új lakosa lett a városnak.

A fiatalok távoznak

Vágsellye szociális és fejlesztési tervének kidolgozói azzal indokolják a lakosság csökkenését, hogy elsősorban a fiatalok távoznak, költöznek el a városból. Általában valamelyik közeli településen kezdenek új életet, vagy a munkahelyi kötelezettségeik miatt a nagyvárosok valamelyikét választják új lakhelyüknek. 

Egyre több az idős lakos

Vágsellyének a legutóbbi adatok alapján jelenleg 21 529 lakosa van, ebből 10 457 férfi és 11 072 nő. A Vágvecse városrésznek 6778 lakosa van, és a városhoz tartozó Hetményben 52, Kilicsen 34 javarészt idős lakos él. Az összlakosságból 14 299 a produktív korban lévő (15 és 59 év közötti) vágsellyei, és csaknem 4 ezer lakos hatvan évnél idősebb. A szociális szolgáltatások fejlesztési tervében a város vezetése foglalkozik ezzel a problémával. Néhány éve megnyitották a városi idősek otthonát, amely hetvenöt férőhelyes, ám további vágsellyei és régióbeli igénylőket tartanak nyilván. 

Jozef Belický, Vágsellye polgármestere a szociális fejlesztési terv és az egyre idősödő lakosság kapcsán komoly eredménynek tartja, hogy két évvel ezelőtt a nádszegi Solidaritas társulás is megnyitotta a csaknem negyven férőhelyes idősközpontját a járási székhelyen. Az önkormányzat által fenntartott nappali foglalkoztató központok mellett olyan centrumok is működnek a városban, melyeket magánszemélyek üzemeltetnek az idős lakosoknak. 

Lakossági felmérés

A városi hivatal munkatársai minden évben lakossági felmérést készítenek arról, mennyire elégedettek a vágsellyeiek a városban lévő szolgáltatásokkal, illetve arról, hogy miben szenvednek hiányt. A megkérdezettek közül a legtöbben azt nehezményezik, hogy évekkel ezelőtt bezárták a kórházat, emiatt a fekvőbetegeket Nyitrán a megyeszékhelyen, vagy Érsekújvárban fogadják. Többen kérik a szociális taxi üzembe helyezését, hogy a mozgáskorlátozottak gond nélkül eljussanak a más városokban lévő egészségügyi központokba. Vágsellyén a közelmúltban 116 bérlakást adtak át, pályázati pénzből felújították az önkormányzati óvodákat és iskolákat, és hamarosan megkezdhetik a fedett műjégpálya építését, a sportközpont bővítését. 

Ezer szabad állás

A vágsellyei térségben a munkanélküliség két százalék alatt van. Helena Bohátová, az Érsekújvári Körzeti Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatója elmondta, a térségben múlt év második felében mintegy 890 álláskeresőt tartottak nyilván, és több mint ezer szabad munkahely van a térségben. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?