Közel 70 euróval emelkedett az átlagbér

22 euró pluszpénz a hétvégi munkáért
Pozsony |

2019-ben ismét jelentős mértékben emelkedtek a bérek Szlovákiában. A Platy.sk portál elemzése azt mutatja, hogy az átlagkereset jelentősebben emelkedhet, mint 2018-ban. 2019-ben 1101 euró volt a bruttó átlagjövedelem.

2019-ben volt az utóbbi időszak egyik legjelentősebb béremelkedése. Az elmúlt 10 évben ez volt a második legjobb év ebből a szempontból. A 2017-es évben volt az eddigi rekord, amikor az átlagfizetés 6,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A lakosság mintegy felének magasabb az alapfizetése ezer eurónál. A portál elemzése szerint a munkavállalók mindössze 50%-ának magasabb az alapilletménye 1009 eurónál. Az alkalmazottak tizedének bruttó fizetése kevesebb, mint 653 euró.

„Pozsony környékén jóval magasabb az alapbér összege, mint az ország többi régiójában. 2019-ben 1484 euró volt a bruttó átlagkereset. Kassa megye áll e tekintetben a második helyen, a következő a nagyszombati és a trencséni régió. A legnagyobb különbség Pozsony és Eperjes megye között van. Az eperjesi régióban a munkavállalók csaknem 18%-ának kevesebbet a bruttó fizetése 650 eurónál.

Jelentős különbségek vannak a 2000 eurót meghaladó jövedelmek terén is. Eperjesen és környékén ennyi fizetést csak nagyon kevesen kapnak, a lakosság kevesebb mint három százaléka. A főváros vonzáskörzetében dolgozók több mint 17%-a keres ennyit.

A legrosszabbul fizetett alkalmazottak a takarítók és a postai alkalmazottak, 573 euró fizetésért dolgoznak. Ez volt a legalacsonyabb átlagbér 2019-ben. A Platy.sk szerint ennyi átlagkeresetük főleg a takarítóknak van. Az új, 2020-tól érvényes minimálbér (580 euró) alatti fizetésük szintén a postai kézbesítőknek vagy a konyhai kisegítőknek volt. A legrosszabbul fizetettek közé tartoznak még az ápolók és a szállodai személyzet.

A legjobban a menedzserek és az informatikusok keresnek. A legjobban fizetett pozíció tavaly az informatikai ágazatban volt, bruttó 3024 eurós átlagos alapfizetéssel.

Az öt legjobban fizetett pozíció között volt tavaly az iOS-programozó, az ügyvéd, az adószakértő és az informatikai biztonsági szakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?