Andruskó: Én voltam a közvetítő a gyilkosok és a megrendelő között

Andruskó Zoltán
Bazin |

Andruskó Zoltán a bírósági tárgyaláson is megismételte, hogy Alena Zsuzsová rajta keresztül bízta meg a gyilkossággal  Szabó Tamást és Miroslav Marčeket. A vállalkozó arról is vallott, hogy Zsuzsová Marián Kočner nevében rendelte meg a szörnyű tettet.

Golyóálló mellényben, csuklyával a fején érkezett meg Andruskó Zoltán a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermébe. 

A tárgyalás kezdete után Andruskó fejéről levették a csuklyát, a sajtó képviselői ezt követően nem készíthettek felvételt.

Az ebédszünetet követően eredetileg Michal Varga tanúvallomása következett volna, a bíróság azonban rájött, rossz tanút idéztek be. A megjelent Michal Varga nem az a személy, akitől Marček és Szabó a Molnár meggyilkolásánál használt fegyvert vásárolta, hanem egy ingatlanközvetítő, akitől Kuciakék a házat vették.

Andruskó bocsánatot kér

„Nagyon sajnálom. Nem tudom, hogyan tegyem jóvá. Talán már sehogy sem, de mindent megteszek azért, hogy rendbe hozzam a dolgokat. A vallomásommal, természetesen”

– kezdte Andruskó.

Régi ismertség

Andruskó Alena Zsuzsovát 8-9 éve ismerte meg egy társkereső oldalon. Elmondása szerint Szabóval való ismertsége régebbre nyúlik, korábbi barátnője ugyanis nála dolgozott az egyik tátrai vendéglőjében.

Marčekot Szabón, Kočnert pedig Zsuzsován keresztül ismerte meg. 

Vallomása szerint Zsuzsová büszke volt arra, hogy ismeri Kočnert.

Baštrnák-gyilkosság

Andruskó állítása szerint Zsuzsová az ő füle hallatára, „hidegvérrel” rendelte meg Baštrnák László meggyilkolását. 

„Nem akartam elhinni, hogy ilyenre képes egy nő. Pár nappal ezután elkövették a gyilkosságot, én pedig nem tudtam, mit csináljak, ezért inkább hosszú évekig hallgattam”

– mondta megbánóan Andruskó.

Andruskó – elmondása szerint – tartott Zsuzsovától, ezért mindent megtett, amire csak megkérte.

Mellnagyobbító műtétjét is ő fizette, Zsuzsová azonban sose adta meg a tartózást. Andruskó szavait hallván Zsuzsová nevetni kezd.

Žilinka kiiktatása

Andruskót Zsuzsová először azzal kereste meg, hogy Kočnernek problémái vannak a rendőrséggel. A vállalkozó ügyét akkor Maroš Žilinka ügyész vitte, aki nem bizonyult megvesztegethetőnek, ezért 2017 őszén megrendelték kiiktatását. 

„Húszezer eurót nyomtak a kezembe, ez volt az előleg azért, hogy eltüntessem” – mondta Andruskó, aki szerint amennyiben elutasította volna a kérést, „biztosan megölték volna”.

Andruskó egy magyarországi ismerősétől kért segítséget az ügyben, aki végül nem vállalta a gyilkosságot.

A férfi elmondása szerint félt Szabótól és Marčektől, ezért jobb baráti kapcsolat próbált velük kiépíteni, és felajánlotta nekik, hogy öljék meg ők Žilinkát.

„Mindent elmondtam nekik, amit tudtam. Vártam, eltelt pár hét, és úgy vettem, hogy ez őket nem érdekli. Nem is hoztam fel. De Zsuzsová közben állandóan hívogatott” – mondta.

Kuciak a képben

Andruskó elmondása szerint amikor vissza akarta adni a 20 ezer eurót, amelyet Žilinka meggyilkolásáért kapott előlegben, Zsuzsová egy másik nevet hozott fel, Kuciakét. Elmondása szerint a nő minden nap megkereste őt azzal, mikor gyilkolják már meg az újságírót. Amikor nem fogadta Zsuzsová hívásait, a nő személyesen kereste őt fel.

„Már ideges voltam, féltem. Mindig arról beszélt (Zsuzsová – szerkmegj.), hogy Kočner úrnak milyen ismeretségi körei vannak. Nem bíztam a rendőrségben, ezért nem jelentettem. Azt mondta (Zsuzsová – szerkmegj.), hogy aki bejelenti, meghal” 

– vallotta Andruskó.

Andruskó újra beismerte, hogy Alena Zsuzsová rajta keresztül bízta meg a gyilkossággal Szabó Tamást és Miroslav Marčeket.

Martina nem volt a listán

Miután megtörtént a gyilkosság, Zsuzsová számára kiderült, hogy nemcsak Ján Kuciakot, de jegyesét, Martina Kušnírovát is megölték. Zsuzsová erre mérgesen reagált.

Zsuzsová ezután megkereste Kočnert, majd visszatérve 50 000 euró készpénzt adott Andruskónak. Az összeg valójában 70 000 euró lett volna, de a Žilinka megöléséért kapott előleget, 20 ezer eurót leszámolták.

Még több pénz

Marček és Szabó miután látták, hogy mekkora visszhangot váltott ki a gyilkosság, felkeresték Andruskót, hogy több pénzt kérjenek. Andruskó a kérést továbbította Zsuzsovának, aki további pénzt kért Kočnertől.

Féltette az életét

Az ügyész felszólítására Andruskó tovább részletezte a Kuciak-gyilkosság megrendelését.

Elmondása szerint Zsuzsová iszonyúan mérges volt, amiért nem történt semmi előrelépés a Žilinka-ügyben, ezért felhívta őt, hogy találkozzanak komáromi háza előtt. 

„Kijött, és azt mondta, hogy nem adhatom vissza a pénzt (a Žilinka meggyilkolásáért kapott pénz – szerkmegj.), mert már százezrekkel tartozom. Azt mondta, ha nem teszek semmit, engem megölnek” 

– mondta. 

Zsuzsová és senki más

Andruskó elmondása szerint Zsuzsová nagyon nagy figyelmet fordított arra, hogy rajta kívül senki más ne kommunikálhasson Kočnerrel.

„Iszonyúan védte, egészen az utolsókig” – fejtette ki.

Kuciaknak vesszen nyoma

A Zsuzsová által továbbított megrendelés szerint Kuciaknak el kellett volna tűnnie úgy, hogy soha senki ne találjon rá.

„Ez volt a kérés, amit én továbbítottam is Tamásnak” – vallotta Andruskó.

A kérést azonban azért nem teljesítették, mert Szabó attól tartott, hogy egy esetleges közúti ellenőrzés során megállítják az autójukat, és megtalálják náluk Kuciakot.

„Defektet kapott”

Az egyezség szerint Andruskónak egy üzenetet kellett írnia Zsuzsovának, hogy defektet kapott – ezzel jelezve, hogy a gyilkosság megtörtént.

Ezt követően Zsuzsová állandóan üzenetekkel bombázta Andruskót, hogy adja vissza a pénzt.

Újra és újra

A főügyész állandóan visszatér az egyes kérdésekhez, így megbizonyosodva arról, hogy Andruskó az igazat mondja.

Vissza a gyilkossághoz

„Mondták, hogy volt ott egy nő is, akit muszáj volt megölniük. Tamás megpróbálta részletesen elmondani, mi történt, de én hallani se akartam. Tamás még arról is beszélt, hogy milyen sokat kellett várnia Mirora, és hogy utánunk ment, majd bekopogott azzal, hogy »Rendőrség! Kinyitni!«” 

– vallotta Andruskó. Elmondása szerint amíg Martináról beszéltek, Miroslav meg se mukkant.

De ki az a Krecsík László?

A fegyvert, amellyel a Kuciak-gyilkosságot elkövették, egy magyar férfitől, Krecsík Lászlótól vették.

Kočner mosollyal, Andruskó csuklyával

Húsz perc szünetet tartanak. Kočner mosollyal, Andruskó pedig csuklyával a fején távozik.

Szabó kérdez

A bíróság teret ad Szabó kérdéseinek, amelyekre Andruskónak válaszolnia kell.

„Végre, hogy a szemembe nézel, te hazug” – kezdi Szabó. 

„Ott Nagymácsédon, ahol állításod szerint minden ott voltunk, milyen autóval mentünk?” – teszi fel a kérdést Szabó. „A superbémmel” – hangzik Andruskó válasza.

Szabó ezután arra kéri Andruskót, hogy írja le a pénz átadásának körülményeit, de a bírónő félbeszakította őket.

Kočner, a „drága”

Zsuzsován a sor, hogy kérdezzen. A vádlott helyett ügyvédje teszi fel a kérdéseket, amelyekben védence és Andruskó közötti kapcsolatról érdeklődik.

Andruskó elmondása szerint Zsuzsová Kočnert magyarul, drágámnak becézgette.

„Miért épp önt szólították meg?” – teszi fel kérdését Zsuzsová ügyvédnője. Andruskó nem tud választ adni a kérdésre, úgy gondolja, talán azért, mert lojális, és mert tartott a nőtől.

Az ügyvédnő arra is kíváncsi, mit tud Andruskó Zsuzsová szeretőiről. 

„Boris Kollártól egy ezüst Mercédeszt kapott. Aztán pedig Kočnerről van tudásom, akivel az utolsókig nagyon szoros kapcsolatban állt” – feleli Andruskó.

„Először azt gondoltam, hogy szeretők, utóbb aztán rájöttem, hogy Kočnernek dolgozik. Zsuzsová egyértelműen szerelmes volt Kočnerbe”

– fogalmazott Andruskó.

Andruskó örül

Andruskó szerint, ha Kočnernek nem lett volna kapcsolata a Smerrel és a rendőrséggel, akkor a gyilkosság nem következett volna be.

„Akkor az egész nem történt volna meg, mert akkor nem féltem volna feljelentést tenni. Örültem, amikor a rendőrség bekopogott november 27-én. Örülök, hogy itt vagyok”

– mondta Andruskó.

Kočneren a sor...

...hogy kérdezzen. A vállalkozó keresztkérdésekkel bombázza Andruskót. Arra kéri, bővebben jellemezze politikai kapcsolatait. Andruskó Fico, Bödör, Kaliňák, Gašpar és Počiatek nevét említi.

Zsuzsová Dubajban

Kvasnica arról kérdezi Andruskót, hogy tudott-e Zsuzsová kirándulásairól. Andruskó elmondása szerint Zsuzsová egy bankkártyát kapott Kočnertől, és Dubajba utazott.

Korábban:

Kapcsolódó cikkünk

(Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?