Az év színei a bútorokon és a falakon

gf

A lakberendezők, tervezők, dizájnerek és a legnagyobb festékgyártó vállalatok képviselői minden évben speciális konferenciákon gyűlnek össze, hogy eldöntsék, a következő évben melyek lesznek a lakberendezés színtrendjei, melyek azok a falfestékek, amelyek ultradivatossá teszik otthonunkat. A helyszínek sokatmondóak: Milánó, Párizs, New York és más olyan nagyvárosok, amelyek számos dizájnnal, divattal kapcsolatos rendezvénynek és kiállításnak adnak helyet.

A 2020-as év színét a New Jerseyben található Pantone festékgyár decemberben hozta nyilvánosságra.

A Pantone vezető divatárnyalatai

Ebben az évben a divatdiktátor szerint a hamvas lila és a sárgabarack árnyalat lesz a legnépszerűbb – mindkét szín könnyed, nőies jelleget sugároz mind a ruhadivatban, mind pedig a lakberendezésben.

A hamvas orgonalila egy világos, pozitív szín, mindennel jól kombinálható, remekül néz ki a falakon és a lakáskiegészítőkön is. Szürkés tónusának köszönhetően nem teszi kellemetlenül élénkké a helyiséget, mégis érdekes hatást szül. Világos színekkel kombinálva kellemes, nőies lesz az eredmény, szürkével, feketével könnyen maszkulinná, férfiasabbá tehető.

A hamvas barackrózsaszín is jól mutat a falakon, és visszafogott, szürkés tónusának köszönhetően nem lesz kislányos a szoba hatása. A sárgabarack krémes, neutrális színe emellett szuperfriss hatású, és különösen mutatós a kárpitozáson, bútorhuzaton, díszpárnákon is. Rendkívül jól kombinálható más színekkel.

Az ez évi trendről elmondható, hogy általában jellemzőek a hamvas, a szürkés színek és a neutrális tónusok. Jó választás pl. a szinte fehér halványszürke is, ami jól mutat hófehérrel variálva.

Az élénk színek palettája

A vezető árnyalatok mellett természetesen más színek is szerepelnek a Pantone listáján. A harsányabb színek is képviseltetik magukat, de ezeknek is inkább a nyugtató, barátságos árnyalatai.

Kékek közül a világos búzavirágszín lehet a jó választás. A kékeszöld árnyalatok közül a hamvas vagy pasztelles tónusokat érdemes választani 2020-ban, az élénk színek szerelmesei nyugodtan kísérletezhetnek a napsárgával – ez a vidám szín biztosan feldobja a szobát. Az élénk sárgászöld is felkerülhet most a falakra a természetes színek jegyében. Ha túl harsánynak találjuk, kiemelhetünk vele egyetlen falat is.

A sötét méregzöld is megtalálható a legújabb divatban, de ezt a színt talán inkább csak kiemelésre érdemes használni. Ugyanez igaz a mély bordóra is – ha az egész szobát festenénk ilyenre, a hatás nyomasztó lenne, kiemelésre viszont ideális.

A fekete is tartani fogja magát. Modern, érdekes hatást lehet vele elérni a lakásban, mert minden világos bútort kiemel. Egy falon alkalmazva akár hangsúlyos falat is létrehozhatunk vele.

Színek harca

Bár a legfőbb irányadónak a Pantone intézetet tartják a divatban és a lakberendezésben is, más nagy festékgyártó vállalatoknak is van beleszólásuk az év színtrendjeinek alakulásába.

* Az ohioi székhelyű Sherwin-Williams vállalat szintén meghatározta, mi hódít majd ebben az évben: ez pedig az ottani szakértők szerint nem más, mint a Naval SW 6244 szín, amely a tenger és égbolt mélykék árnyalatára emlékeztet.

* Az ugyancsak amerikai Behr Paint Colors festékgyár a Back to Nature – Vissza a természethez fantázianevet viselő olajzöldet (S340-4) választotta az év vezető színéül, amely nyugtató hatású, harmonikus, és otthonunkba hívja a természetet. A füves rét színvilága ihlette, s a zöldek között neutrálisnak számít: nem túl világos, nem sötét, teljesen természetes, nem vibrál, mint a citrusszínek vagy mint a drágakő árnyalatai. Ez az árnyalat inspiráló, növeli a kreativitást, pozitívan hat a hangulatunkra, és tökéletesen párosítható más színekkel is.

(fé)

Forrás: Pantoneview, Behr.com, sokszinuvidek

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/3. számának VasárnapHáztartás mellékletében jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?