Egy séf konyhájából

ga

Marhahús, a változatosan elkészíthető alapanyag

Különböző fűszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is jól kombinálható, és egészséges is – az emberi test felépítéséhez, működéséhez fontos fehérjéket tartalmaz. Egy szelet egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletének 25–30%-át fedezi.

Wellington-bélszín

Hozzávalók: 60 dkg szép, kb. 2 és fél ujjnyi vastagságú bélszín egyben, só, őrölt fekete bors, 2 ek. olívaolaj, jó 1 ek. angol mustár, 30 dkg leveles vajas tészta (fagyasztott is lehet); a gombapéphez: 50 dkg barna csiperkegomba, só, őrölt fekete bors, 1-2 gerezd fokhagyma, kb. 1 mk. friss kakukkfű; a lekenéshez: 1 tojássárgája.

1. A bélszínt szükség szerint lehártyázzuk, körös-körül megsózzuk, megborsozzuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, és 8-10 percig elősütjük, azaz körben megpirítjuk. Tálcára helyezzük, s azonnal vékonyan megkenjük a mustárral, hogy magába szívhassa az aromáját.

2. A gombapéphez a gombát megtisztítjuk, földaraboljuk, és aprítóba (gyorsvágóba) rakjuk. Megsózzuk, borsot őrölünk rá, hozzáadjuk a megtisztított és földarabolt fokhagymát meg az olajat. Jó apróra vágjuk, majd felforrósított serpenyőbe kanalazzuk. Kevergetve 8-10 percig pirítjuk, pontosabban addig, míg minden leve el nem fő, zsírjára nem sül. Közben a morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük.

3. A leveles tésztát – a fagyasztottat előtte szobahőmérsékleten fölengedjük – téglalap alakúra nyújtjuk, és vastag folpackkal befedett vágódeszkára helyezzük. Egyenletesen elkenjük rajta a gombapépet, közepére tesszük az elősütött bélszínt, majd a folpack segítségével úgy csavarjuk föl, hogy a gomba körbevegye a húst. A folpackba csomagoljuk, ennek két végét ellentétes irányba csavarjuk, hogy feszes maradjon, s a húst kicsit meghengergetjük, hogy szép formás legyen.

4. Kb. 15 percig hűtőszekrényben tartjuk, majd kicsomagoljuk, és tepsire tesszük. Lekenjük tojássárgájával, kés fokával díszítéseket húzunk bele. Szórhatunk rá egy kevés nagy szemű sót is.

Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC, légkeveréses sütőben 180) 25-32 percig sütjük (ez az elősütés erősségétől és a pecsenye vastagságától függ). Akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres. Csak kb. 10 percnyi pihentetés után szeleteljük föl.

Tejszínes burgonyapüré illik köretnek hozzá, amelyhez borsmártást kínálhatunk.

Elkészítési idő: 2 óra

Párolt marha vörösboros mártásban

Hozzávalók: 1 kg lehártyázott marhacomb, kakukkfű, só, egész bors, 1-2 babérlevél, 1 sárgarépa, 1 paprika, 2 szelet zeller, 0,5 l testes, száraz vörösbor, 1 nagy vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma.

A megmosott marhahúst serpenyőben kevés zsiradékban pirosra sütjük, (oldalanként 5 perc), majd mély edénybe tesszük az összes hozzávalóval együtt. Annyi vízzel, hogy ellepje, sütőpapírral lefedve, majd még fedő alatt 6 órán át 110 fokon pároljuk (néha ellenőrizzük alatta a folyadékot, ha szükséges, vizet öntünk alá). Ezután kivesszük, leszűrjük, hidegen tartjuk, majd vékonyra szeleteljük.

Mártás: A leszűrt levet használjuk hozzá alapnak: felére redukáljuk, majd főzőtejszínnel meg vajjal sűrítjük.

Elkészítési idő: 6 óra

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?