Önök írták

koperta

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg! Legyen eredményes a következő hetünk is!

Ad Helga segíts!

Nagy örömömre szolgált, amikor a főszerkesztő asszony Helgáról szóló írását olvastam. Istenem, gondoltam, milyen jó, hogy vannak a földön ilyen áldott teremtések. Mindjárt napjaim keserve és dühe jutott eszembe. Manapság ugyanis bármilyen probléma elintézése rettenetes nehézségekbe ütközik. Ha megbetegszünk, a kivizsgálások során azt vesszük észre, hogy a betegség csak most tör ki rajtunk igazán. Órák hosszat szenvedünk a várókban, míg sorra kerülünk, és csak aztán tudjuk meg, hogy ez csupán a kezdet. Küldözgetnek innen oda, és csak járjuk a kálváriánkat. Helga, hol vagy most? Kérlek, gyere, segíts! A közelmúltban kezdtem intézkedni a fürdőszobám átépítésén, mert a kádba már hosszú ideje nem tudok bemenni a betegségeim miatt. Nincs mentség, le kell cserélni zuhanyozóra. Már az maga problémát jelentett, hogy hol kell elkezdeni az utánajárást. Négy helyen voltam, míg a kezdethez jutottam. A szociális ügyosztály ugyanis biztosít némi anyagi segítséget a rászorulóknak. Nyomtatványok halmazát adták a kezembe, kérelmek, orvosi igazolások, vagyonigazolás, nyugdíjkivonat két évre visszamenőleg. Hát nem elég, hogy ilyen bajban vagyok, maga az intézkedés is már nagy nehezemre esik. Hol vagy Helga? Gyere, segíts!

Manapság az életben nagyon sok angyali Helga elkelne, mert sokat szenvedünk a törvények agyafúrt bürokráciája miatt. Úgy látszik, az én fürdőszobám is a nagy-lavor lesz egy ideig még, ha nem sietsz a segítségemre, aranyos Helga.

Tót Éva, Kassa

 

20. Mécs László szavalóverseny

Az akkori királyhelmeci plébánosnak, Szalay Lászlónak kezdeményezésére, 20 évvel ezelőtt a Mécs László Keresztény Központ Sastoll kávézója adott otthont először Bodrogköz és Ung-vidék, a Bódva mente előadóinak, valamint a határon túliaknak képességeik, versszeretetük bemutatására. Éveken át még itt találkoztak a versszerető diákok és felkészítő pedagógusaik, de a magukban tehetséget érző idősebb korosztály is. A későbbiekben változtak a helyszínek, mert a termek szűknek bizonyultak. Tavaly november 23-án a királyhelmeci Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola látta vendégül a már említett régiók képviselőit. Mivel hét évvel ezelőtt Szalay László Nagyidára került, a szervezési feladatokat Takács István vette át. Az ő, valamint a királyhelmeci városi hivatal elöljárója Balog Csaba és az oktatási intézmény igazgatója, Szabó Ferdinánd köszöntő szavait követően álltak pódiumra a versmondók. Korosztálytól függetlenül 61-en vállalták a megmérettetést. A zsűri tagjainak ezúttal is nehéz feladattal kellett megbirkózniuk a végső döntés illetően. Ám, ahogyan a zsűri elnöke, Szalay László fogalmazott, a szereplők mindnyájan nyertesek, mert ahhoz is kellő merészség kell, hogy reflektorfényben a közönség elé álljon valaki. Az öt kategóriában minden egyes fellépőjét már ezért is dicséret illeti.

Szalay László, az évtizedekkel ezelőtt megálmodott népszerű esemény létrehozója lapunknak elmondta, elsődleges cél a papköltő verseinek megismertetése, a magyar nyelv szépségének, tisztaságának ápolása és mindemellett az előadóképesség fejlesztése is. Takács István a jövőt illetően nyilatkozott: „Mécs László megzenésített versei és az óvodások színrelépése is tervben van, így ők is gazdagíthatják a fellépők névsorát, Mécs László kultuszának ápolását, hírnevének öregbítését.”

A dobogósok névsora:

1. kategória, alapiskola 1–2. évfolyam: 1. Mihalčík Viktor (Királyhelmec), 2. Lengyel Dorina (Királyhelmec), 3. Szűcs Alexa (Királyhelmec), különdíj: Balogh Georgina (Királyhelmec);

2. kategória, alapiskola 3–4. évfolyam: 1. Balog Dávid (Királyhelmec), 2. Dóczi Balambér (Kiskövesd), 3. Blanár Mátyás (Kisgéres), Nagy Bence (Bodrogszerdahely);

3. kategória, alapiskola 5–6. évfolyam: 1. Dobos Emma (Királyhelmec), 2. Pogány Zsófia (Perbenyik), 3. Koldus Ingrid (Mokcsamogyorós), különdíj: Eszenyi Réka (Perbenyik);

4. kategória, alapiskola 7–9. évfolyam: 1. Képes Lóránt (Reste), 2. Tokár Dorka Fruzsina (Bodrogszerdahely), 3. Dubík Sonja Antoinette (Királyhelmec), különdíj: Blanár Ábel (Kisgéres);

5. kategória, középiskola: 1. Király Anna Leila (Anarcs, Magyarország), 2. Ragán Szidónia (Szomotor), 3. Tóth Eszter (Nagykövesd), különdíj: Czap Liliána (Nagyvarsány, Magyarország).

Pankovics Miklós, Királyhelmec

 

Új klubhelyiségben

Nagy öröm érte a bősi rokkantak szervezetét, hiszen új klubhelyiséget kaptak a városi hivataltól. December 15-én ünnepélyes keretek közt lett felavatva a város központjában található szolgáltatóépület földszintjén. Nagyon vártuk már, mert az előzőt sok lépcső miatt nehéz volt látogatni. A polgármester úr szép bevezetője után Parák esperes úr felszentelte a klubot, és ajándékba több doboznyi szendviccsel és egy szép tortával kedveskedve invitálta a tagokat, hogy sokszor használják a a célnak megfelelően. Megköszönöm Fenes Iván polgármester úrnak valamint a képviselőknek, hogy megszavazták a szervezetünknek ezt a helyiséget, nagyon jó helyen van, a város közepén, mindenki könnyen elérheti, vasárnaponként délután 3 órától nyitva vagyunk.

Szervezetünk elég mozgalmas életet él, hiszen az évzárókon kívül, melyeket a testvérszervezetekkel tartunk, a somorjai, a dióspatonyi, valamint a dunaszerdahelyi mozgáskorlátozottakkal, látogatjuk egymás rendezvényeit és kirándulni járunk, színházlátogatást is beiktatunk, de van helyben tartott rendezvényünk is, például anyák napi ünnepség, görbe estek tagjainknak, Katalin bál, és az év utolsó találkozója, az évbúcsúztató, mely most december 29-én volt. Nagyon jó hangulatban telt, legalább 70 tag jött el, és most nem malacka, hanem sült csülök volt a menü.

Ezúton köszönöm azoknak, akik az év folyamán besegítenek, és köszönet a városi hivatalnak, hogy a kirándulások alkalmával a buszt bérmentve kapjuk meg.

Derzsi Katalin elnök, Bős

 

Bizonytalanságban

Itt-ott belelapozok a Hospodárske noviny napilapba, és a december elején megjelent számban felkeltette a figyelmemet egy rövid, de érdekes cikk egy egyre elhatalmasodóbb jelenségről, az úgynevezett précaritè-ről. Kikerestem, és ez a francia eredetű szó azt jelenti, hogy bizonytalan, ingadozás, határozatlanság. Azelőtt szoktam itt-ott hallani olyan kifejezést, főképp inkább szlovák közegben, hogy „prekerná situácia”, ami cseppet sem kecsegtető dolog, de most sajnos egyre több lakosunkat érint ez a jelenség. Röviden szólva, egyre többünket érint a bizonytalanság minden téren, egyre több embernek nincs hosszabb távon bebiztosítva a jövője a munka területén, és az ebből eredő lehetősége a megélhetésre. Ez már egyre jobban látszik a kisebb-nagyobb járásokban, valójában nagyon sok helyütt Pozsonyon kívül. Nagyon komolyan kell ezt venni, mert okozhatja többek között az életkor megrövidülését, hisz nagyon sok középkorút sújt ez a jelenség, az állandó velejáró stressz okozza sokaknak a korai halálát.

Petőcz Mária, Komárom

 

Vigyázzunk az utakon!

Télen lényegesen megváltozik az időjárás, ennek megfelelően plusz 7 fok alatt cseréltessük télire a gumiabroncsokat. Nem árt azonban, ha a vezető is felkészül az évszaknak megfelelő útviszonyokra. A szabad ég alatt parkoló gépkocsik párás, jeges ablakát reggelente meg kell tisztítani, akárcsak a tükröket. Ezért a szokásosnál néhány perccel korábban induljunk, hogy jusson idő erre is. A kesztyűtartóban legyen jégkaparó, de kimondottan szélvédőre ajánlott, jégoldó spray-t is használhatunk. A zárak is befagyhatnak, ezért a táskánkban is tartsunk jégoldót. Nyugodtan használhatunk téli, fagyálló ablakmosó folyadékot. A hűtővíz is legyen fagyálló. Mivel télen hamarabb sötétedik, többet használjuk a lámpát. Amikor a szélvédőt takarítjuk, a lámpákat is tisztítsuk meg, a koszos fényszóró teljesítménye ugyanis legalább 30 százalékkal romlik. Hosszabb út előtt figyeljünk arra, hogy legyen elég üzemanyag a tankban. Ha ugyanis valami miatt hosszabb ideig is állni kell az úton, a hidegben járatni kell a motort. Ilyenkor megszaporodnak a ráfutásos balesetek, nagyobb a csúszásveszély, ezért különösen fontos a követési távolság betartása. Vezetés közben soha ne mobiltelefonozzunk! Ez sok baleset forrása. Figyeljünk egymásra az utakon is!

Gyurcsovics-Stevlik Márta, Hetény

 

Megint irkafirka

Majdnem minden hétvégén hazalátogatnak az unokáim. Hol az egyik, hol a másik. Legtöbbször Szabiék. Ilyenkor aztán Maja, a kétéves kislányuk élvezi az ittlétet. Főleg, ha kimehet megnézni a baromfiudvart, azon belül pedig a gyöngytyúkokat, a hápikat (kacsákat), és Rudit, a kiskakast. Kedvence ez a kistermetű háziszárnyas, amelyet már meg is fog, és simogatja. A másik kis kedvence Sziszi, a si-cu kutya, amellyel órákig el tudna játszani. A múlt héten is itt voltak, és meglátta a diplomámat, amelyet a lekéri Zelenyák 13-as futóversenyen kaptam. A rajta szereplő futó alakot mutogatva szaladt hozzám, hogy ez a dédi. No, valamitől rokonok vagyunk, gondoltam, mert nagyon szeret ugrabugrálni meg táncolni. Meg a makacssága is vetekedik az enyémmel. Néhány hónappal ezelőtt (még tanulta a szavakat) cikiztük őt, hogy ő Maja, a méhecske, erre dacos haragos, szúrós szemekkel, dobbantva csak annyit mondott hogy Onugjó (Ondró). Mert neki ez a neve. A lekéri futáshoz visszatérve, mondhatom, nagyon jó volt a szervezés. Ott találkoztam össze és persze gratuláltam egy papnak is, aki szintén lefutotta a 13 km-t. Megtudtam, jó néhány évvel ezelőtt itt tartotta első miséjét, ma a Nagykürtösi járás egyik községében folytatja tevékenységét. Lehet, hogy csak nekem volt különleges, hogy egy pap is lehet olyan futóbolond, mint mi jó néhányan. Pár napja a tévében azt láttam, hogy az egyik határon túli falu papja elindult a franciaországi Lurdes-ba futni, ami vagy 2400 km lehet. Ez nem csekélység, és megsüvegelendő.

Ondró Ernő, Kéménd

 

Kedves Vasárnap!

A Jóisten gazdag áldását kérem a Vasárnap (családi) hetilap minden kedves dolgozójának, szeretném megköszönni az egész éves munkájukat. Mindenkinek kívánok békés, boldog évet. Sok szeretettel hűséges olvasójuk és előfizetőjük:

Halgas Ildikó, Kulcsod

Érdekes

Kedves Olvasóink!

Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Legyen eredményes a következő hetünk is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?