5 tipp, ha támad a január

s

Elmúlik karácsony, a szeretet lángja pedig halványabban ég. Nem is csoda, hiszen ünnepek előtt mindent megvettünk, aztán mindent megettünk, január közepe felé pedig ismét mintha okafogyottnak tűnne a létezés. Aki így érzi, bátran olvasson tovább.

1. Vásároljunk vetőmagot! Az ünnepi szezon vége az áruházláncokat is gyötri, néhány helyen például már ki is tolták a hatalmas vetőmagos állványokat a karácsonyfadíszektől megtisztított boltrészekre. Az egyenzöldségfélék fantázianeveit böngészve maradandó élményekkel gazdagodhatunk, hiszen kinek juthatott eszébe, hogy a salátának olyan nevet adjon, hogy Téli vajfej, az uborkának, hogy Kecskeméti keseredésmentes konzerv, a kelbimbónak, hogy Long Island (magyarul: hosszú sziget, New York része), de az Istengyalulta tök nevének eredete is megérne egy misét, vagy legalább egy istentiszteletet. Az egyik paradicsomfajta neve meg az, hogy Manó. Miért? Vetőmagot venni mindenesetre értelmes dolog, hiszen legalább nem kell később.

2. Irány a Balaton! Minden évben leírjuk, hogy télen is menjen mindenki a Balatonhoz, és le fogjuk írni jövőre is. Ennek oka, hogy a Balaton télen is szép, és ha kifogunk egy havas időszakot, akkor kitörölhetetlen vizuális élményekre tehetünk szert. Ráadásul ez pont egy olyan régió, ahol kimondottan jól is esik, ha kevesebb emberrel találkozunk, mint nyáron. Üzemel a térségben néhány igazán cukker-mukker étterem, amely ilyenkor is nyitva tart, vagyis bármikor becsöppenünk oda, találunk szabad asztalt, nem kell előre foglalni, mint nyáron. Ha meg nem kenyerünk a gasztroflanc, együnk egy lángost a zánkai Jegesmedve büfében, oszt kész.

3. Védjük meg az alvázat! Pihengetünk, aztán dolgozgatunk, aztán megint pihengetünk, az autónk alvázára pedig senki sem gondol. Pedig a rendszeres alváz- és üregvédelem éppen olyan fontos része az autó karbantartásának, mint az olajcsere vagy a hűtővíz felöntése. A sós, nedves utakról felcsapódó lé nem kímél egyetlen alkatrészt sem: kikezdi a futómű fém- és gumielemeit, a karosszéria alsó részét és a lemezeket. Elég egy apró sérülés (kavicsfelverődés, padkázás), és máris kinyílik a védőréteg. A felületen először pici barna pöttyök jelzik a rozsda felbukkanását, majd lassan elindul az átlyukadási folyamat, amelyet sokszor csak akkor veszünk észre, ha mélyebb pocsolyába hajtva vizes lesz a lábunk. Mossuk gyakran az autót, és töröljük is szárazra. Ha nincs ilyesmire időnk, akkor meg vegyünk ki szabadságot.

4. Adjunk enni a papagájnak! A papagáj színes, hangos és viszonylag sok piszokkal járó része életterünknek, nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy ő sem fénnyel táplálkozik. A bágyadt január sokszor elviszi figyelmünket a napi teendőkről, melyek közé a papagájetetés is tartozik. Ha nem kap enni, a papagáj legyengül és elpusztul, egy halott papagáj pedig nagyon rosszul mutat a kalitkában. Jusson ez eszünkbe, mielőtt nem etetjük.

5. Készítsünk túlélőcsomagot!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sofőröknek télen mindenre fel kell készülniük. Ha a gépkocsi váratlanul leáll, mondjuk Cseke és Kolta közt, vagy az Urál hegységben, jóleshet vagy akár életet is menthet, ha van a kocsiban némi élelmiszer. Érdemes olyat csomagolni, amit szeretünk. Míg a segítségre várunk, kivesszük a gázpalackkal ellátott turistafőzőt, rárakjuk a lábast, alulra fél fakanálnyi disznó- vagy kacsazsír, aztán egy közepes fej szeletelt hagyma, és egyből mehet rá az előfőzött lóbab (lehet konzerv is). Pirítgatjuk, sütögetjük vagy tizenöt percig, sóval és szárított oregánóval érdemes megbolondítani. Friss puha kenyérrel fogyasztandó (de ha csak rizs van az autóban, megállja a helyét azzal is). Ha zsír helyett felkockázott szalonnán készítjük, az illatoknak köszönhetően talán a mentőcsapat is hamarabb ránk talál.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/3. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?