Átöltöztettünk két fotelt

fotel

Hogyan lesz a két régi zöld fotelből két új kék fotel? Megtudja, aki tovább olvas. A lényeg röviden, hogy ha nem ment tönkre a régi fotel szerkezete, érdemes adni neki még egy esélyt, hiszen az eredmény egyedi lesz, olyan, amilyet a boltban sem veszünk.

A történet még valamikor 2015-ben indult, amikor A.-t megismertük, pontosabban ismertük már, csak nem tudtuk, hogy bútorrestaurálással is foglalkozik. Na de aztán megtudtuk, és meg is egyeztünk: volna két régi zöld fotel raktáron, be tetszene-e őket vállalni, visszük, ahová kell. Állapotuk nem katasztrofális, az 50-es évekből valók, agyonhasználva nincsenek, még kiszakadva sem, mert hát benn voltak a szobában, és csak horgolni ült le rájuk a mama, ha éppen oda jutott. El is szállítottuk A.-nak, aki szét is kapta őket, meg is állapította, hogy nincsenek szerkezeti és statikai gondjaik, csak át kell bugyolálni, vegyünk tehát kárpitot.

Inkább több kárpitot vegyünk!

Teltek-múltak az évek, aztán vettünk kárpitot, pontosabban hozattunk Budapestről, mondta is a néni, hogy utánrendelni ebből nem lehet már, ráadásul a bolt is bezárt azóta. A kárpit viszont szép, kellett a két fotelre összesen 5 négyzetméter. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kárpitrendelésnél ne fukarkodjunk, érdemes ráhagyni még egy négyzetmétert, nehogy ne legyen elég az anyag, mert olyankor szokott a raktárról elfogyni. Nem beszélve a messzi országokból rendelt anyagokról, amelyeknél sok esetben több pénzbe jön ki a postaköltség, mint maga a kárpit. Gyönyörű kárpitok nagy választéka rendelhető például bizonyos USA-beli weboldalakról, de mielőtt választunk, tájékozódjunk a postázási lehetőségek felől, sokszor érdemes mondjuk egy brit címen lakó ismerőshöz rendelni, és ő majd elhozza. Két normál méretű fotel újrakárpitozásához száz eurós ráfordítással postaköltség nélkül is mindenképp számoljunk, extra vastag anyag esetében még többel. Vékonyat meg nem éri meg rendelni, hiszen nem tartós, és a dédunokák szidni fognak minket ötven év múlva, hogy miért nem csináltattunk rendeset. Létezik egy mértékegység, a Martindale-szám, amely a kárpit tartósságát, strapabírási fokozatát jelöli. Ha egy anyag 20 ezer Martindale feletti jelzéssel rendelkezik, jó, ha 30 ezer felettivel, kiemelkedően jó strapabírású. Persze vannak, akik csak dísznek vagy fotóháttérelemnek csináltatnak meg egy fotelt, és nem mindennapi használatra – ez esetben akár függönyanyaggal is bevonathatják. A kimaradt kárpitszeleteket a restaurátortól nyugodtan kérjük el, szép díszpárnákhoz, patchworkmunkákhoz nyugodtan használhatók.

Rugós kérdések

Elküldtük tehát futárral a világoskék alapon barnáspiros indás és virágos kárpitot A.-nak, akit közben már máshová sodort az élet, de a foteleket vitte magával. Nevét csak azért nem írjuk le, mert hasonló munkákat már nem vállal, mi voltunk az utolsók, így mondta, kéri, hogy ne is reklámozzuk. Ismét teltek-múltak az évek, mi sem szóltunk, ő sem szólt, ámbár tudta mindenki, hogy az irány jó, csak hát vannak dolgok, amiket siettetni nem szabad. Tavaly ősszel pedig a célegyenesbe fordultunk, december közepére kész lett a két fotel.

Ami a folyamatot illeti, a régi kárpit eltávolítása, a bélés kiszedése után megállapítandó, mennyire vannak elhasználódva, netán eltörve a rugók. Ha a rugó, a rost vagy a heveder állapota igényli, ki kell cserélni, ez pedig a felújítás költségeit is megemeli, hiszen a kárpitosnak vagy van raktáron régi rugója, esetleg régi fotele, amelyből kiszereli, vagy után kell rendelnie. A mi esetünkben a rugókkal különösebb gondok nem voltak, hiszen száraz és tiszta helyen tároltuk a két fotelt, de azért kapott az egész alulról egy gurtnis megerősítést, az egyik képen jól látható a széles drapp gurtni. De ez már a folyamat vége, hiszen a konstrukció szét lett csavarozva, mármint a lábak és a karfák, mindegyik külön átcsiszolva, és újrafestve és lakkozva. A lábak kerültek vissza elsőként, aztán jöttek rá a szivacsrétegek, a puha és az erősebb. Azokra jött maga a kárpit, a végén pedig visszakerültek a karfák, és kapott egy fehér fedőanyagot alulról is az ülőrész. Ez így leírva pár hetes folyamatnak tűnik, ha azonban nedves falakkal rendelkező hétvégi házból, netán fészerből előkerült, vízzel is érintkezett fotelt viszünk restaurátorhoz, számoljunk vele, hogy a nedvesség a szerkezet fa és fém alkotóelemeiben is kárt tett.

Tűzőgép legyen kéznél!

Ha a szerkezet stabil, és a rugós kérdéseket megválaszoltuk, következhet a fotel megtöltése. Szivaccsal borítjuk be az ülő- és a támlarészt is, több rétegben. A szivacsot tűzőgéppel erősítjük az ülő- és a hátlaphoz. Elterjedtek a hobbiboltokban kapható mechanikus, kézi tűzőgépek – ezekkel is elvégezhető a munka, de megizzadunk vele. Ezerszer könnyebb dolgunk lesz, ha kölcsönzünk vagy veszünk egy pneumatikus, szögbelövő funkcióval is rendelkező tűzőgépet. Ezzel gyakorlatilag pillanatok alatt, stabilan felfogatjuk a szivacsrétegeket a támlákra. A kárpit alatti tömörszivacs-borítást pedig már géppel vagy kézzel kell összevarrnunk, hiszen ez már egyenletesen kell hogy lefedje a szerkezetet és a töltést. Erre fogjuk ráhúzni az összevarrt háttámlakárpitot, majd az ülőrész bevonása következik. A pontos kiszabáshoz érdemes meghagyni az eredeti kárpitot, és annak a méreteiből kiindulni. Következik a kárpit feltűzése, „összesimogatása”, majd ha minden passzol és ül, az összehúzás. Ezek a munkák speciális tűvel és zsineggel készülnek, erős ujjak és nem kis kézügyesség kell hozzájuk. Laikusok csak akkor próbálkozzanak vele, ha biztosak a dolgukban, hiszen a kárpitnak feszesnek kell lennie, de engednie is kell picit, a széleken pedig egyenletesen kell összehúzni. Ha ez sikerült, az ülőrész alját kell még betakarni, a mi esetünkben ez egy egyszerű fehér szövetanyaggal történt.

Azt már csak az átvételkor tudtuk meg, hogy kaptunk beléjük egy-egy tasak levendulavirágot is, hogy a molyok se fanyalodjanak rá, ámbár nincs is benne semmi, amire egy moly rá tudna fanyalodni (hacsak nem léteznek szivacsevő molyok), na de hát a levendula egyébként is jó dolog.

Az anyagos bolt tehát bezárt, a restaurátor nem restaurál tovább. Visszaút nincs, viszont van két fotel.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/3. számának VasárnapHáztartás mellékletében jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?