2019 egészséggel kapcsolatos 5 leggyakoribb kérdése

A Google keresőjébe az elmúlt évben a következő kérdéseket írták be leggyakrabban az Egyesült Államokban. Ha nem tudja a választ, összeállításunkból megtudhatja.

1. Hogyan csökkentsük a vérnyomást?

Magas vérnyomásról vagy hipertóniáról akkor beszélünk, ha a vérnyomás magasabb mint 130/85 Hg/mmol.

Az első érték a szisztolés, ami azt mutatja, hogy milyen a vér nyomása az artériában a szív összehúzódásakor. Ez biztosítja a szerveink egyenletes vérellátását.

A második szám, a diasztolés vérnyomás azt mutatja, hogy mennyi a vér nyomása a szívverések között, amikor a szív elernyed.

A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell. A megelőzésben nagy szerepet játszik a rendszeres mozgás, a káliumban gazdag ételek (narancslé, burgonya, édesburgonya, banán, bab, paradicsom, borsó, szárított gyümölcsök) fogyasztása, a csökkentett sófogyasztás és a különféle légzőgyakorlatok.

2. Mi a ketogén diéta?

A ketogén diéta azt jelenti, hogy drasztikusan csökkentjük a szacharidbevitelt, és megnöveljük a zsírok és a fehérjék fogyasztását. Hosszabb, néha több hónapig tartó diétáról van szó. Rendszerint négy szakaszból áll, hogy a szervezet fokozatosan szokhasson hozzá a változásokhoz, az anyagcsere alkalmazkodjon és az úgynevezett ketózis állapotába kerüljön. Ketózis akkor alakul ki, amikor a szénhidrátbevitel drasztikusan lecsökken, a szervezet szénhidrátraktárai kiürülnek, és már nem képes fenntartani a megfelelő vércukorszintet. Ahogy fogy a cukor, az inzulin helyett (ami a cukor szállításáért felelős) glukagon nevű hormon választódik ki. A zsír ketontestekké alakul (a májban), és máris van egy nagyszerű tápláló energiaforrásunk, amely 7kcal/g energiát jelent, a 4g/kcal szénhidráthoz képest, és testünk szinte minden sejtje képes felvenni és felhasználni.

3. Mi okozza a csuklást?

A rekeszizom görcse, ami megzavarja az összehúzódások gyakoriságát, és ezzel az egész légzést. A csuklás valójában levegőáramlás, ami a hangszálakba ütközik. Ha a csuklás csak rövid ideig tart és nem túl gyakori, nem kell vele foglalkozni. Ha azonban sokáig tart, gyakran jelentkezik és kimeríti az embert, orvoshoz kell fordulni. Néha idegrendszeri fertőzés, fokozott gázképződés, máj- vagy gyomorgyulladás, esetleg anyagcserezavar állhat a háttérben.

4. Meddig tart az influenza?

Az influenza vírusos fertőző betegség. A felső légutak heveny gyulladásos betegségeként zajlik le, hirtelen jelentkezik. Gyakran hidegrázással, fejfájással kezdődik, ilyenkor a testhőmérséklet 39-40 C-fokra emelkedik. Izomés ízületi fájdalom, száraz, ingerlő köhögés, nátha, torokkaparás gyötri a beteget.

Ha nem jelentkeznek szövődmények, 3-5 napon belül elmúlik, s 2-4 hét alatt meggyógyul az ember.

5. Mi a HPV?

A HPV emberi papillomavírus, ami a nők és a férfiak 80 százalékát fertőzi meg. Minden nemileg aktív nő réme, még azoké is, akik hosszú monogám kapcsolatban élnek.

Elsősorban nemi úton terjed, a vírus a nemi szervekben telepszik meg. Jelenleg a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, ami méhnyakrákot okoz.
További gyakran feltett kérdés volt még, hogy mi okozza a vesekövet, hogyan csökkenthető a koleszterinszint, mennyi kalóriára van szüksége naponta az embernek, meddig marad az alkohol a szervezetben.

(ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?