GALÉRIA: Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása

alena zsuzsová

Megkezdődött a Specializált Büntetőbíróságon a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folytatott főtárgyalás.

10:50

Kočner is kitart az ártatlansága mellett. Az ügyvédje, Marek Para alaptalannak nevezte a vádakat.

10:30

Szabó Tamás továbbra is elutasítja a vádakat, és az állítja, hogy ártatlan. Azt állítja, semmit nem tud a vádiratban felsorolt cselekményekről. Miroslav Marček nem nyilatkozott a bűnösségével kapcsolatban. Az előzetes eljárás során már elismerte.

10:10

Zsuzsová ügyvédje, Júlia Vestenická azt állítja, hogy nem létezik bizonyíték arra, hogy a gyilkosságot Zsuzsuvá rendelte volna meg. A vádat törvénytelennek és önkényesnek tartja. Szerinte az egész büntetőeljárás mögött a médiakampányt kell keresni. Az ügyvédnő azt állítja, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Marian Kočnerrendelte volna meg ügyfelénél az újságíró meggyilkolását. Szerinte a vádirat a gyilkosságért jogerősen elítélt Andruskó Zoltánnal kötött vádalkun alapul.

9:51

Sem az ügyész, sem a vádlottak nem akarnak vádalkut kötni.

Galéria

Korábban:

Ružena Sabová, a bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusának elnöke megnyitotta a főtárgyalást Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček ül a vádlottak padján. Az áldozatok hozzátartozói is jelen vannak.

A főtárgyalás első napján a Speciális Ügyészség ügyésze ismerteti a vádirat hat pontját. Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásán kívül Peter Molnár meggyilkolása miatt is vádat emeltek, akit az ügyészség szerint 2016 végén Miroslav Marček és Szabó Tamás gyilkolt meg. A további négy vádpont az illegális fegyverkezéssel kapcsolatos

 Andruskó Zoltánt már jogerősen elítélték Ján Kuciak meggyilkolásáért. Vádalkut kötött az ügyészséggel, amelyet később Pamela Záleska szenátusának indítványára módosítottak, mert a bíróság nem tartotta megfelelőnek a korábban megállapodott 10 éves börtönbüntetést. 15 éves büntetést akart kiszabni Andruskóra az előre megfontolt gyilkosságért, amit végül elfogadott. Ő az első, akit jogerősen elítéltek az újságíró meggyilkolásának ügyében. Az elsők között tesz tanúvallomást arról, hogy Marian Kočner utasítására Alena Zsuzsová bérelte fel, hogy gyilkolja meg Kuciakot.

Andruskó mellett a bíróság beidézte Peter Tóth egykori újságírót, a szlovák információs szolgálat kémelhárításának korábbi igazgatóját is. Marian Kočner utasítására több újságírót, közük Ján Kuciakot is figyeltetnie kellett. Az ügyész több tanút is kihallgat a bíróságon, köztük Norbert Bödör nyitrai  üzletembert, valamint Jaroslav Haščákot, a Penta egyik részvényesét is.

Januárban és februárban összesen kilenc meghallgatást tartott a szenátus.

A Speciális Büntetőbíróság szenátusa Sabová elnökletével elítélte az SNS két volt miniszterét a faliújságtender ügyében, valamint a Piťo-féle bűnbandát. Ivan Matel és Rastislav Stieranka is tagja a szenátusnak.

 Az újságíró meggyilkolásának ügyét rendkívüli médiaérdeklődés kíséri, ezért a tárgyalást nem a Speciális Büntetőbíróság épületében tartják, mert ott nincs erre megfelelő terem. A tárgyalás az Igazságügyi Akadémia szomszédos épületében zajlik, több száz hazai és külföldi újságíró jelenlétében.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A kettős gyilkosság után több tüntetésre is sor került, melyeket a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szervezett. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel (mindketten Smer).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?