Elhunyt Ivan Passer rendező, forgatókönyvíró

ddd
New York |

Nyolcvanhat éves korában meghalt Ivan Passer filmrendező, forgatókönyvíró, a cseh új hullám neves képviselője, aki 1969-ben, Csehszlovákia szovjet megszállása után Milos Formannal együtt távozott az USA-ba. 

Forgatókönyvírója volt a Forman rendezte Egy szöszi szerelme (1965) és Tűz van, babám (1967) című filmeknek. Passer és Forman ugyanabba a bentlakásos középiskolába jártak Podebradyban a második világháború után, ott lettek barátok. Osztálytársuk volt Václav Havel is.

Passer hazájában csak egy rövidfilmet (Unalmas délután) és egy játékfilmet rendezett (Intim megvilágításban), ez utóbbiban többségben voltak az amatőr szereplők. A kevés profi színész egyike Věra Křesadlová, Forman akkori felesége volt, akit állítólag férje könyörgött be a filmbe.

Az Egyesült Államokban először egyetemeken tanított, majd színészkurzusokat szervezett. 1971-ben rendezte Győzelemre született című filmet a fiatal Robert de Niróval. Tíz évvel később készítette nagy sikerű Cutter útja című filmjét. Az HBO megrendelésére készült 1992-es Sztálin című filmje Robert Duvall főszereplésével, amelynek egy részét Magyarországon forgatták, Emmy-díjat és három Golden Globe díjat kapott. Nomád című utolsó filmjét 2004-ben rendezte az orosz Szergej Bodrovval közösen Kazahsztánban. 

Passer 2007-ben megkapta a Cseh Oroszlán-díjat a cseh filmművészethez való hozzájárulásáért. 2008-ban a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?