Osztrák kancellár: Ausztria hidat alkot Kelet- és Nyugat-Európa között

Sebastian Kurz

Ausztria hidat alkot Kelet- és Nyugat-Európa között – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár azon a vasárnapi brüsszeli sajtótájékoztatón, amelyet január eleji beiktatása óta tett első brüsszeli látogatása alkalmából közösen tartott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

„Ausztria Európa szívében helyezkedik el, és mindig nagyon jó kapcsolatot ápolt Kelet-Európával. Arra törekszünk, hogy megerősítsük ezt a köteléket”

– mondta az osztrák kancellár.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás kezelése elsőrendű feladat lesz az osztrák konzervatívok és a Zöldek első koalíciójában. Az a cél – tette hozzá –, hogy Ausztria az európai uniós Zöld megállapodás 2050-es határidejénél tíz évvel korábban, már 2040-re teljesítse a célt, a karbonsemlegesség megteremtését. A kancellár bejelentése szerint ennek első állomása az lesz, hogy 2030-ra Ausztria teljes villamos energiáját megújuló energiaforrásokból állítja elő.

A nemzetközi migrációval kapcsolatban a kancellár aláhúzta, hogy különös figyelmet kell fordítani a külső határok védelmére, és minden erővel az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen kell küzdeni.

Felhívta a figyelmet arra is: az osztrák kormány egyik további prioritása, hogy országának piaca és ezzel együtt az európai piac versenyképes maradjon, különösen az olyan feltörő riválisokkal szemben, mint Kína.

Ursula von der Leyen a kancellár szavait követően méltatta az új osztrák kormány „nagyon modern” megközelítését, miszerint a nemek arányának a kormány tisztviselői között egyensúlyban kell lennie. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az új osztrák kormányprogram összhangban van az Európai Bizottság célkitűzéseivel.

Kiemelte, a hogy a Zöld megállapodás lehetőséget nyújt az összeurópai gazdasági növekedéshez is azáltal, hogy új innovációs technológia kifejlesztésébe fektet be, amely tovább erősíti az európai piac élvonalbeli szerepét a világpiacon. „Ausztriának ebben példaértékű szerepe lesz” – mondta.

Az uniós bizottsági elnök Kurz kancellárral egyetértésben megállapította, hogy nagyon fontos lesz egy fenntartható egységes migrációs politika kialakítása a közeljövőben. Összpontosítani kell a külső határok védelmére, az emberkereskedelem elleni küzdelemre, és meg kell reformálni az úgynevezett „dublini rendszert”, amely a menedékjog iránti kérelem elbírálására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok összességén alapul – mondta.

„Az első negyedév végére ki kell dolgoznunk egy hatékony módszert a migráció kezelésére. Ebből mindenkinek ki kell vennie a részét, beleértve a származási országokat is”

– hangsúlyozta Von der Leyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?