Azonosítatlan repülőgépek bombázták egy iraki milícia csapatait Szíriában

A szíriai felkelők nem hisznek a tűzszünetben
Bejrút |

Azonosítatlan, egyes hírek szerint izraeli repülőgépek bombázták egy iraki milícia konvoját péntekre virradóra a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban, a légicsapásban nyolc fegyveres vesztette életét.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet és két iraki tisztségviselő szerint a harci repülőgépek az iraki határon fekvő al-Bukamalnál mértek csapást az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezete, a Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) egyik egységére. Az OSDH úgy tudja, a repülők a többi között fegyverraktárakat és járműveket bombáztak. Közölte azt is, hogy nem szíriai milicisták estek áldozatul.

Az al-Maszdar helyi hírportál és az al-Majadín Irán-barát televízió szerint izraeli repülőgépek hajtották végre a légicsapást. Egy iraki tisztségviselő és a Népi Mozgósítási Erők egyik illetékese úgy tudja, hogy rakétákat szállító járműre mértek csapást a határ szíriai oldalán. Az illetékesek szerint félő, hogy az áldozatok száma emelkedhet, tekintettel a sok súlyos sebesültre.

A történteket nem kommentálta sem az izraeli, sem az amerikai hadsereg. Izrael az utóbbi hónapokban több hasonló támadást hajtott végre iráni támogatást élvező fegyveres csoportok ellen a polgárháború sújtotta Szíriában. A libanoni és iraki Irán-barát milíciák Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatják a konfliktusban.

Hírügynökségek felidézték, hogy január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására célzott légicsapás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének vezetőjével. A dróntámadás után Trump a Twitter közösségi portálon csapássorozattal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha Teherán bosszút állna Szulejmáni likvidálásáért.

A tábornok likvidálását követően tetőfokára hágott a feszültség Washington és Teherán között.

A Washington által terroristaként számon tartott Kaisz al-Hazali, aki az Aszaib Ahl al-Hakk (Igazak Ligája) nevű, ugyancsak Irán által pártfogolt félkatonai szervezetet vezeti, csütörtökön az al-Majadín tévé műsorában arról beszélt, hogy a síita milíciák fenntartják maguknak a jogot az amerikai csapatok elleni bosszúra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?